tisdag 3 november 2015

Barnböckernas hus och kulturmiljöer: "Pelle och världsarvet"


Nu har det blivit hög tid att presentera den barnbok som vi nämnde redan i det inledande barnboksinlägget, nämligen den i år utgivna "Pelle och världsarvet". Boken är skriven av Ann-Sofie Jeppsson och illustrerad av Jens Ahlbom. Historien kretsar kring hälsingegårdarna och Hälsinglands kulturhistoria. I centrum för berättelsen är Pelle, en pojke kanske i 10-12-årsåldern, som bor på Pelletorpet i byn Kalvhaga i Forsa socken. Pelle har massor av frågor om hur det var förr och får hjälp att börja ta reda på mer via internet, fotoalbum och olika personers minnen.Var och en av Pelles frågor leder vidare till en ny episod med olika barn i händelsernas centrum. Vi får bland annat möta Erik som 1918 följer sin far till skogsbolagets kontor för att sälja skog, Egon som 1887 täljer dymlingar till den nya timrade vedboden och Elin, som får uppgift att gå med en korg med ägg till kalaskokerskan vid den stora bröllopsfesten år 1840. Det ska dock sägas att alla dessa episoder är uppdiktade, men de har sin grund i både tid och plats. En lite annorlunda berättarteknik är att historien börjar i nutid och sedan stegvis söker sig allt längre tillbaka i tiden. Parallellt med dessa episoder förklaras mängder av olika kulturhistoriska företeelser och teknikutvecklingen i korta beskrivningar och med färggranna illustrationer.Boken innehåller ganska mycket text och passar nog bäst för barn som är lite äldre, kanske i 10-12 årsåldern. Genom att boken är uppdelad i en mängd kapitel behöver ju inte läsarna sträckläsa den för att få veta hur det går, utan det går bra att läsa den i etapper. Jag tycker att Pelle och världsarvet är en väldigt intresseväckande bok med mängder av fina illustrationer. Det är roligt av vi genom denna bok har fått en barnbok som berättar om Hälsinglands kulturhistoria och en del av världsarvsgårdarnas bakgrund.
Så avslutningsvis ett evenemangstips som vi gärna vill berätta om: Om du är i Gävle på söndag 8/11 får du inte missa Länsmuseets barnboksarrangemang mellan kl. 14:00-16:00 i vårt nya Faktarum i museibyggnaden. Där kan du få tips om barnböcker med koppling till historia och konst eller varför inte slå dig ner och höra en berättelse? Såväl barn som vuxna är givetvis lika välkomna till vårt barnboksarrangemang!

Alla illustrationer i detta blogginlägg är utförda av Jens Ahlbom och hämtade ur boken "Pelle och världsarvet". Texten som finns med på fotografierna är skriven av Ann-Sofie Jeppsson..
 
 

Inga kommentarer: