onsdag 28 augusti 2013

Tips om byggnadsvårdsarrangemang 31/8

Är du intresserad av byggnadsvård (vilket vi gissar att du är i och med att du läser vår blogg) så finns det en möjlighet att du är medlem i Svenska Byggnadsvårdsföreningen. Och även om du inte är prenumerant så har du även garanterat hört talas om tidningen Gård & Torp. I helgen sker ett samarrangemang mellan dessa två!

Svenska byggnadsvårdsföreningen och Gård & Torp arrangerar visningar av två gårdar. Länsmuseet är inte medarrangör men det är däremot två av länsmuseets byggnadsantikvarier: Erika Åberg och jag (Anna Larsdotter). Det är våra gårdar som kommer att visas upp för allmänheten. Du är givetvis välkommen oavsett om du är medlem eller inte. Men föranmälan krävs! Läs mer om anmälan på: Byggnadsvårdsföreningens hemsida.

Stolar från Grythyttan i trädgården

Erika bor i Hedesunda i byn Lågbo. Hon och hennes man har under flera års tid renoverat sitt hem i byggnadsvårdens anda. Gården är byggd år 1911 och är ett typiskt exempel på ett litet jordbrukshemman från tiden.
Under dagen hålls visningar om huset och föredrag om vad som hänt på gården sedan de flyttade in och hur de resonerat vid restaurering och renovering av byggnaderna.

Funkiskök med snabelhandtag "Ticka Standard"

I Lågbo kan du bland mycket annat beskåda ett fint funkiskök, limtryckstapeter av äldre datum samt en väldigt trevlig trädgård.

PortliderOlpersgarden_87ce62248c94c6f60e8732ea4c4dfb3a

Dagens andra visning hålls på andra sidan länsgränsen, rättare sagt i Östervåla, Uppland. Släktgården Olpers är mitt föräldrahem och ligger i den lilla byn Skogbo. Här har lunken till synes varit långsam då mycket finns bevarat från tidigt 1800-tal och framåt. Mangårdsbyggnaden har helt intakt originalinredning med vackra målningar av Gästrike-konstnären Hans Wikström. Gården har även ett levande lantbruk och många bevarade ekonomibyggnader så som bodar, smedja och linbastu. Två visningar av mangårdsbyggnaden kommer att hållas under eftermiddagen, men även gårdens övriga byggnader hålls öppna för visning.

Photo 2013-03-10 13 20 16

På båda gårdarna kommer det att bjudas på fika och garanterat kommer ni att finna byggnadsvårdsfränder att prata med över en kopp kaffe.

Vi önskar er hjärtligt välkomna!

Inga kommentarer: