|
Rapidloket från 1955 som drog museitåget. |
Igår var vi bjudna på en studieresa och inte vilken resa som helst: Våra kollegor på Järnvägsmuseet tog med oss på Länsmuseet Gävleborg och Fängelsemuseet på en minnesvärd tågfärd till Östersund och besök på
Jamtli, som är namnet på Jämtlands länsmuseum. Luften var hög och klar och solen strålade från en nästintill molnfri himmel när museitåget med röda järnvägsvagnar och draget av ett orangefärgat Rapidlok från 1955 rullade in till perrongen. Sittande i komfortabla fåtöljer i påkostade förstaklassvagnar från 1940- och 1950-talet reste vi norrut genom länet. Under resan fick vi bland annat en visning av den tjusiga restaurangvagnens inredning med intarsiaarbeten och höra mer om hur arbetet ursprungligen var organiserat i denna vagn. Under tiden passerade vi gränsen till Jämtlands län.
Efter en god lunch ombord på tåget dök Storsjöns djupblå böljor upp på tågets vänstra sida och efter en stund rullade vi in till Östersunds central och därefter ända fram till Jamtli. Museichef Henrik Zipsane hälsade välkommen och berättade först om museet och verkamhetens upplägg innan vi gav oss ut på museiområdet. Under sommaren förvandlas friluftsmuseet Jamtli till ett historieland som är befolkat av mängder av rollkaraktärer som ger liv och rörelse till de olika bebyggelsemiljöerna och husen.
|
Bilder från stad och land 1895. |
Genom att vandra kring på området får man uppleva en rad tidstypiska miljöer från olika bestämda årtal. Vid den kringbyggda timrade Lillhärdalsgården är exempelvis året 1785 och det rustas för bröllop, på det kullerstensbelagda torget är det marknad år 1895 och vid Per Albintorpet råder beredskapstid 1942, när de nygräddade gitterbuggarna plockas ur ugnen. Den del som väckt mest uppmärksamhet på senare tid är dock "Det moderna samhället" som ska illustrera 1975 och denna del stod färdig ifjol. Här finns en fullt inredd mexitegelvilla med gillestuga i källervåningen, några pensionärslägenheter i längor samt ett Gröna vågen-torp. Allt fyllt med tidstypiska detaljer in i minsta skrubb. I det moderna samhället-delen finns dessutom en Fem myror-park för barnen där de får leka i miljöer från det välkända TV-programmet Fem myror är fler än fyra elefanter. Förutom denna del finns det en mängd olika hus och anläggningar som är inriktade mot just barn och familjer, men de flesta i alla åldrar kan nog hitta något som intresserar på Jamtli.
|
I Lillhärdalsgården tillreds maten på det stora slagbordet i huvudbyggnaden. |
|
I Per Albintorpet bakas det Gitterbuggar. |
Det ordnas även många specialvisningar och vi fick bland annat följa med på en rundvandring i 1970-talet och vara med på en annorlunda körövning vid pensionärsbostäderna.
|
Foton från Det moderna samhället som utspelar sig året 1975. Överst "Fem myror"-landet, därefter mexitegelvillan med tillhörande samtida Volvo och nederst en bild från de tidstrogna pensionärslägenheterna med en av dess hyresgäster. |
För all denna verksamhet tilldelades Jamtli i maj i år utmärkelsen Sveriges museum 2013. Det var en upplevelse att få komma hit och jag tror alla som var med var väldigt nöjda med Jamtlibesöket. På återresan bjöds vi på tjusig middag med bordsservering i restaurangvagnen och kunde sedan, fyllda med mängder av intryck, sjunka ned i de bekväma fåtöljerna medan tåget rullade åter mot vårt eget län. Stort tack till Järnvägsmuseet och Jamtli för en mycket minnesvärd dag och resa!
|
Hemresa med middag i den påkostade restaurangvagnen. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar