tisdag 15 februari 2011

Centralplan och Gävle Brandstation


Under vecka 7 har vi på Länsmuseet tre praoelever (Oskar, Viktor och Anton) här från årskurs 8 Nynäs Montessori. Jag passade då på att ta med dem på en liten stadsvandring i kylan. Vandringen koncentrerades kring området närmast stationsbyggnaden, Centralplan och Gävle brandstation.

Vandringen var uppbyggd på så sätt att eleverna skulle få en förståelse för vad kulturhistoriska byggnader är för något. En annan viktig aspekt var även att sätta sig in i att tänka som en byggnadsantikvarie.

Vi tittade på samtliga hus vid Centralplan och eleverna fick testa på att göra en kulturhistorisk värdering av bebyggelsen på platsen. Följande är lite av hur eleverna resonerade: Sjömanskyrkan var den byggnad som eleverna värderade högst. De värden som finns i den är att den är gammal. Den är estetiskt tilltalande och har fina detaljer som t.ex. ett rosettfönster.

Stationsbyggnaden fick även stor uppskattning p.g.a. att den har moderniserats på ett bra sätt. Den ser gammal ut, men fungerar på ett modernt sätt.

Den sista byggnaden som vi tittade närmare på var Gävle brandstation som ritades av Ferdinand Boberg och som stod färdig år 1891. En elev nämnde på en gång att byggnaden är en symbol för Gävle. Byggnaden har tinnar och torn som ger liv i fasaden på ett nytt sätt och är estetiskt tilltalande. Eleverna kunde även på en gång se vilka tillägg och tillbyggnader som inte var original. De såg även att dörrar och fönster inte var original. Detta utan några som helst förkunskaper!

4 kommentarer:

Dan sa...

Vilka duktiga praoelever Länsmuseet har! Det månne bliva framtida museimän av dom :-)

Den där Victoria sa...

Vilka härliga elever det verkade vara. Såna vandringar skulle jag också vilja gå på. Är det något som ni har till förfogande? :)

Erika sa...

Elvira - håll utkik på länsmuseets hemsida. Där annonserar vi om stadsvandringar för allmänheten. Men vi väntar tills det blir lite mildare väder...

Den där Victoria sa...

Vad bra, tack, då ska jag hålla utkik.

//Elvira