torsdag 20 januari 2011

På besök i kollegornas kök!

Igår var vi på besök hos våra kollegor vid Dalarnas museum, som du kan läsa mer om här. I samband med detta fick jag även möjlighet att se deras personalkök och jag tänkte nu dela med mig av denna upplevelse. Dalarnas museum består av ett flertal byggnadskroppar i tegel uppförda från 1937 och framåt, men museet har även personallokaler i det angränsande Jernbergska huset ritat av Faluns dåvarande stadsarkitekt Klas Boman vilket uppfördes 1904. År 1933 renoverades huset och troligen var det då som kökets nuvarande välbevarade inredning tillkom.

Köket har en omfattande björkådrad skåpinredning samt snickerier och dörrar i samma utförande. Den vita bänkskivan med rundat hörn är av marmor. På golvet ligger en linoleumatta som troligen är ursprunglig och väggarna är putsade och målade i ljusgrön kulör. I anslutning till köket finns skafferi samt en serveringsgång med höga skåp och hyllor, även de med björkådring.


När köket renoverades för en tid sedan valde museet att göra detta med hög ambitionsnivå för att på detta sätt kunna visa att det är möjligt att bevara en köksmiljö från 1930-talet och samtidigt förena detta med moderna tiders behov av standard och hygien. De putsade ytorna målades om med linoljefärg, bänkskivor återställdes och björkådringen rengjordes. Kompletteringar med nytillverkade inredningsdetaljer gjordes även. Köket kan nu visas upp för intresserade som står i begrepp att renovera sitt kök och är ett tydligt bevis på att det går bra att renovera ett kök och ändå behålla dess karaktär och känsla.


Serveringsgången.
Bakgrundsuppgifter till detta inlägg har jag fått av biträdande länsmuseichef Anna Björkman vid Dalarnas museum som även var med och tog fram historiken inför att personalköket skulle renoveras. Vill du titta på fler äldre kök och detaljer från kök från olika tider? Besök Länsmuseet Gävleborg på Facebook där du finner Byggnadsvårdarnas kökskatalog, som vi  kommer fortsätta att fylla på med fler foton framöver.

4 kommentarer:

Anonym sa...

om man inte har facebook finns det något annat sätt att se bilderna?

Daniel Olsson sa...

Det går att ta del av Byggnadsvårdarnas kökskatalog utan att vara medlem på facebook. Klicka bara på den blåmarkerade länken i inlägget ovan eller sök på "Byggnadsvårdarnas kökskatalog" på någon sökmotor på internet. Genom att klicka på varje bild i katalogen når man dessutom en kort information om varje kök.

Anonym sa...

Riktigt fint! Det är glädjande att se att antikvarierna går i bräschen för bevarandet.

Anonym sa...

Jag gråter en skvätt av glädje när jag ser detta, sagolikt vackert! /Lisa.