torsdag 19 november 2015

Platsbesök på bygge

platta

I förmiddags besökte jag ett bygge som sker i en verkstad på bruket i Högbo i Sandviken. Hemlighetsmakeriet kring projektet är stort, men som en av beställarna av bygget hade jag förmånen att få komma innanför verkstadens väggar idag.

fönster

fasad

Här byggs nämligen ett palats! Arkitekten bakom ritningarna är Margareta Persson, med flerårig erfarenhet av liknande projekt. Persson står även för de praktiska byggarbetena med palatset. Bygget har pågått sedan början av oktober, och har dessförinnan föregåtts av en grundlig planering. Projektet präglas av traditionella material och metoder samt en mycket hög arkitektonisk kvalitet. Det är inte ofta som man ser så omsorgsfullt utformade fasaddekorationer på nybyggen, som de jag upplevt idag. Fasaddekorationer som har både lokal och nationell anknytning. Materialen, detaljerna, proportionerna och byggnadens form, allt bildar en spännande helhet! Palatset byggs nu som sagt var i Högbo, men kommer inom kort att varsamt fraktas till Gävle och Länsmuseet Gävleborg, för slutgiltig placering.

öppning

Jag talar naturligtvis om årets pepparkakshus! I år kommer invigningen av detta att ske söndagen den 29 november klockan 13, hos oss på Länsmuseet Gävleborg. Boka redan nu in dagen i era kalendrar! Vi välkomnar er till en ovanligt väldoftande invigning!

Inga kommentarer: