torsdag 26 november 2015

Barnböckernas hus och kulturmiljöer: Lennart Hellsings ”ABC” och ”Den flygande trumman”


Igår nåddes vi av beskedet att den oefterhärmlige författaren Lennart Hellsing har gått bort i en ålder av 96 år. Han debuterade som barnboksförfattare redan 1945 med  boken ”Katten blåser i silverhorn” och hans sista bok ”Skor” kom ut så sent som ifjol. Hans karriär blev alltså nästan 70 år lång och fylld av över 100 böcker inte bara inriktade mot barn, men det är nog genom sina barnböcker han blivit mest känd. Hellsing arbetade bland annat även som översättare, recensent och var med och grundade Svenska barnboksinstitutet, så han har utan tvekan haft väldigt stor betydelse för den svenska barnbokskulturen.
 


 
När jag var mindre fick jag Lennart Hellsings ABC-bok som kommit ut i ett antal upplagor ända sedan 1961. Genom Lennart Hellsings finurliga verser på rim och illustratören Poul Ströyers teckningar får vi i denna bok ta del av en helt egen värld av annorlunda och särpräglade kulturmiljöer och stifta bekantskap med figurer som Harald Blåtand, Bagar Bengtsson, Opsis Kalopsis och Krakel spektakel, för att bara nämna några. En av verserna som är hämtad från skolans värld minns jag fortfarande utantill:
 

Gabriel Gräslök skriver så gräsligt
Brevet han skrivit är inte läsligt:
Åh vilket brev,
sa fröken, och rev
brevet som Gabriel Gräslök skrev

Kanske inte denna elevbehandling direkt följer dagens skolplaner, men skriva verser som fastnade kunde verkligen den gode Hellsing.

 

En annan av Lennart Hellsings böcker som jag har införskaffat bara för några år sedan är ”Den flygande trumman” och även i denna är det Poul Ströyer som står för de fantasifulla teckningarna. Boken kretsar bland annat kring Krakel Spektakel, Opsis Kalopsis och Kusin Vitamin - figurer som återkommer i flera av hans böcker. Tillsammans bygger de en trumma som sedan oavsiktligt rullar iväg ut i världen och passerar de mest besynnerliga miljöer och platser som i mer eller mindre hög utsträckning har sina motsvarigheter även hos oss; Sovstaden Ingalunda där alla sover, Sålunda sjöstad som givetvis ligger på botten av en sjö och staden Annorlunda där det exempelvis går att inhandla varm glass, någon spelar fiol på en trumpet och tobaksaffären säljer ost. 

Lennart Hellsings barnböcker är som ett helt eget universum -  begreppet Hellsingland ligger onekligen nära till hands - fyllt med hus, platser och figurer som vi nästan tycker oss känna igen från vår egen värld och tillvaro, men bara nästan...
 
Alla bilder i detta inlägg är hämtade ur Lennart Hellsings böcker "ABC" samt "Den flygande trumman", båda med illustrationer av Poul Ströyer.

Inga kommentarer: