måndag 1 juni 2015

Det hvar på tiden 2015 - Kaffe och kaféer

 
I lördags, den 30/5, var det alltså dags för årets upplaga av "Det hvar på tiden - Ljusdals kulturhistoriska festival". Denna gång var temat "Kaffe och kaféer" och vi hade därför fördjupat oss i detta ämne på alla möjliga sätt. Festivalen inleddes traditionsenligt klockan 11 med tal av Anders Assis varefter portarna till Signeulska magasinet öppnades för festivalbesökarna. Här fanns en utställning om kaffe och kaféer, där vi lyft fram ett antal av Ljusdals klassiska kaféer samt mängder av foton, föremål och även möbler från sedan länge försvunna ljusdalskaféer. På magasinets yttervägg anordnade Ljusdals fotoklubb sin årliga fotoutställning planket där vem som ville fick komma och sätta upp foton man ville visa för andra.


I Signeulparken intill fanns fyra festivalpaviljonger med olika innehåll och en stor ny portal mot vägen. Här kunde festivalbesökarna köpa kaffe av museets vänner men även inhandla festivalmat av Friskolan Vintergatan som fanns på plats med en stor skara elever i tidstypiska kläder från tidigt 1900-tal. Som vanligt fanns även möjlighet att köpa lokala äldre vykort. Berättartältet fanns med även i år och här intervjuades olika personer om Ljusdals kaféhistoria. I parken fanns även en historisk gåta som besökarna kunde försöka lösa genom att samtala med ett antal utpekade personer i parken. En nyhet för året var att vi i år även hade ett sagotält där Pippi läste sagor för barnen. Programpunkterna varvades med musik på vevgrammofon, som fick hjälp av modern ljudteknik för att få en vidare spridning i parken. De som ville kunde även låna äldre lekutrustning och tävla mot varandra på parkens grönytor.
 

En av höjdpunkterna under dagen var en tårtbakningstävlan mellan tårtbakande företag i Ljusdals kommun. Vi fick in tre tävlingsbidrag och de bedömdes omsorgsfullt av en tremannajury innan vinnarna utsågs. Konditori Finess i Ljusdal erhöll pris och diplom för att ha skapat Ljusdals vackraste tårta och Trädgårdscaféet på Stenegård, Järvsö, fick motsvarande utmärkelser för att ha bakat Ljusdals godaste tårta. Efter jurybedömning fick festivalbesökarna möjlighet att smaka på tårtorna.


Vid Riobiografen var skyltfönstret pyntat med ideell kaffeföremål och biografens foajé var också fylld med kaffereklamaffischer. I biosalongen visades ett bildspel om kafferep som mina kollegor Ulrika och Ted tidigare har tagit fram till ett kafferep som hölls i Gävle. När festivalen i parken var avslutad klockan 15, turligt nog en halvtimme innan regnet kom, var det dags för visning av den på sin tid hett omdiskuterade svenska långfilmen "Pensionat Paradiset" från 1937 med många av dåtidens filmgiganter. Vi visade filmen på traditionellt sett med paus i mitten och då fanns det möjlighet att köpa kaffe med dopp och sitta ned vid fikaborden i biografens lounge. Kaffe- och kafékulturen lever onekligen ännu i Ljusdal!


PS: Vet du förresten hur många kaféer vi hittills har hittat inom Ljusdals köpings ursprungliga gränser som har existerat nån gång mellan åren 1878-2015?  Rätt svar: 54 stycken!

Inga kommentarer: