lördag 30 maj 2015

Examensfika på Pigg-Calles
När jag och min syster gick i grundskolan på 1980-talet hade vi, som många andra i Ljusdal, som tradition att varje år gå ut och fika direkt efter skolavslutningen. Vi gick då alltid på Pigg-Calles konditori, eller Piggens som det också kallades, eftersom den förste innehavaren C.G. Ericson kom från Roslagen i Uppland och således var rospigg. När man steg in genom dörren på Pigg-Calles konditori kom man rakt in till den välfyllda glasdisken där två saftblandare snurrade på disken, en med gul och en med röd saft. Bakom disken stod ofta Nora eller Pigg-Nora som de flesta sa, den äldre glada damen som ofta bjöd barnen på en extra bulle. Innanför dörren stod en jättestor palm i en kruka och möblemanget var från 1940-talet med röda rundade stolar och bruna bord. Sedan man hade valt bakverk bars det man hade beställt ut till bordet av serveringspersonalen och kaffe eller te serverades i små porslinskannor. Var det fint kunde man även sitta ute på den stora sommarbalkong som varje sommar placerades hängandes ut på trottoaren.

Min mamma och syster. I bakgrunden ses det lilla serveringsköket där kannorna fylldes innan de bars ut till de väntande gästerna.
Pigg-Calles konditori finns tyvärr inte längre kvar, men vill du minnas detta eller något annat särskilt kafé i Ljusdal får du inte missa “Det hvar på tiden – Ljusdals kulturhistoriska festival” lördagen den 30 maj kl. 11-15 för då har vi som tema just “Kaffe och kaféer”. Hela programmet finns på Länsmuseets hemsida. Varmt välkomna!

Har du egna minnen av något särskilt kafé, i Ljusdal eller någon annanstans, får du gärna dela med dig av dem i kommentarfältet här nedan.

Inga kommentarer: