|
Den blivande byggnadsantikvarien på Legoland 1981. |
Danmark, Legoland, en sommardag 1981. Sex år gammal var jag tillsammans med min lillasyster och mina föräldrar på semester på Jylland och Legoland var det stora målet för resan, åtminstone för min del. Var det kanske här mitt intresse för byggnader och byggnadskonstruktioner väcktes? Ett intresse som långt senare kom att leda fram till att jag idag arbetar som byggnadsantikvarie? Nja, det är ju inte så lätt att veta, men jag är i vart fall säker på att Legolandsbesöket gjorde väldigt stort intryck på mig. Jag kommer väl ihåg hur vi vandrade runt och tittade på den stora Legostaden i parken och lyckan när min syster och jag i slutet av dagen fick välja varsin stor Legokartong i butiken och glada vandrade därifrån med egna kassar.
Lego hade jag byggt åtminstone sedan jag var i treårsåldern och bland det första jag fick var en del äldre Legoklotsar från 1960-talet som mina tre äldre kusiner hade haft när de var små. Med tiden fick jag fler och fler nya Legobyggsatser vilket gav nya möjligheter. Men medan mina jämnåriga kompisar och släktingar ofta önskade sig rymd- eller riddarlego, så var det legostadens hus och fordon jag tyckte var mer intressanta. Från början byggde jag allt enligt beskrivningarna, eller recepten, som jag själv kallade dem och mina recept samlade jag omsorgsfullt i plastfickor i en gul liten pärm, där de fortfarande sitter kvar. Eftersom jag till skillnad från många kompisar inte var sportintresserad ägnade jag väldigt mycket tid åt Legobyggande, ibland tillsammans med kompisar, men oftast på egen hand.
|
En fullbebyggd ö med äldre hus och smala gränder inspirerad av Gamla stan. |
Med tiden blev det dock allt mer spännande att istället bygga fritt efter egen fantasti och vad jag byggde styrdes i allt större grad av vad jag var med om eller såg. Mitt första besök på en affärsgalleria, en bondgård, en bandybana med läktare, tivoli och cirkus, är bara några exempel på tidiga byggen jag minns. Båtar och hamnanläggningar var andra vanliga byggen i mitt lekrum, båtar som med tiden blev allt större och oftast byggda utan vägg på en sida så man kunde se in i båten som i ett dockskåp. Eftersom jag tyckte det var rätt tråkigt att riva allt man byggt utan att det blev något kvar fotograferade min pappa eller jag ofta av legobygget innan jag rev det och därför finns det kvar en hel del foton på olika Legobyggen jag utfört genom åren, fram till att jag slutade bygga Lego i 14-årsåldern i slutet av 1980-talet. Jag tycker Lego är en fantastisk uppfinning, som erbjuder så otroligt många alternativ och ger möjlighet till ett kreativt skapande. Det är sannolikt få andra leksaker som kan erbjuda samma glädje från tidiga barndomsår och långt upp i åldrarna.
|
Skolbyggnad jag byggde som var med i en deltävling av Lego-SM 1987. |
På lördag, den 1 mars, klockan 11-14, anordnar Ljusdals barnteaterförening en
Legolördag i den anrika teaterlokalen Röda kvarn här i Ljusdal. Under detta arrangemang kommer det anordnas Legoloppis med möjligheter till försäljning, köp eller byten, fika med Legokaka och uppvisning av vuxna som bygger riktigt avancerade modeller. Till detta arrangemang har jag privat lovat ordna en historisk Legohörna och jag har därför för första gången samlat ihop en hel del bilder på olika Legomodeller jag byggt genom åren och plockat ihop vad jag har sparat av Legokataloger, beskrivningar, kartonger, diplom mm.
|
Båtkonstruktören visar upp ett nytt fartyg på dess jungfrufärd. |
När jag nu har gjort denna minst sagt nostalgiska genomgång blir det tydligt vad mycket hus jag byggde i Lego och vad påfallande ofta de var byggda i en äldre stil. Utan att veta säkert tror jag att detta byggande kan ha haft stor betydelse för att jag tidigt utvecklade ett intresse för hus och byggnadskonstruktioner i allmänhet och att det därigenom indirekt ledde fram till att jag så småningom valde att bli byggnadsantikvarie, ett yrke som passar mig väldigt bra. Så vill ni att era barn tidigt ska bli intresserade av byggnader och konstruktioner i allmänhet så är mitt råd att utrusta dem med Lego, det var som synes framgångsrikt i mitt fall. Om du vill se fler foton på mina Legobyggen, men framför allt uppleva ett arrangemang där allt kretsar kring Lego, får du inte missa att komma till Röda kvarn i Ljusdal på lördag 1 mars!
|
Slott jag byggde efter att ha sett ett TV-program om Tullgarns slott. |
2 kommentarer:
Visst är det härligt med Lego Daniel! Vi är ju i liknande ålder och jag minns att jag byggde hus med tak av legotegel och att vi hade fönster och fönsterluckor att bygga med. Något jag märker på dagens barn är oviljan att riva sina alster och pröva att bygga utnaför beskrivningarna. Lego består knappt av fyrkantiga bitar längre. Din retro legohörna behövs nog.
Jag har också förstått att modernare Lego blivit allt mer specialiserat och mer består av färdiga element, vilket känns som en lite tråkig utveckling. En av Legos fördelar är ju annars de många kombinationsmöjligheterna, så detta borde man verkligen vara rädd om. Kan Legolördagen inspirera några unga Legobyggare att bygga mer efter egen fantasi kommer jag vara väldigt nöjd med dagen.
Skicka en kommentar