Hösten 1961 stod ett av de största flerbostadshus som dittills hade byggts i Ljusdal färdigt - Ambassaden. Med sin över 110 meter långa fasad, sina fyra våningar och över 80 lägenheter skilde sig detta hus till sin skala kraftigt från samhällets tidigare bebyggelse. Arkitekt var Bengt Lekhammar från Sundsvall, som under 1960- och 1970-talet kom att ha stor påverkan på utformningen av Ljusdals centrum och som även ritade en rad stora affärs- och bostadshus i närområdet.
Till den nybyggda Ambassadens bostadsrätter flyttade mängder av barnfamiljer. Lägenheterna, som huvudsakligen var ettor, tvåor och treor var för tiden modernt utformade. Rummen hade stora fönsterytor, gott om inbyggda skåp och garderober och lägenheterna var utrustade med stora balkonger vända mot söder. Köken inreddes på traditionellt vis med över- och underskåp, inbyggt kylskåp och flera utdragbara skärbrädor mm. Men det var inte bara kylskåpet som var inbyggt utan även spisen var en integrerad del av diskbänken med en stor och två mindre spisplattor och under dessa fanns en inbyggd ugn, vilken var försedd med samma slags handtag som de övriga underskåpen.
Nu har över 50 år gått sedan inflyttningen och de flesta kök i huset har förändrats kraftigt, kanske vanligtvis när lägenheterna har bytt ägare. I tre eller fyra av husets lägenheter bor dock fortfarande personer som bott i Ambassaden ända sedan huset byggdes. Då en av dessa personer nu är på väg att flytta fick jag tillfälle att besöka hans lägenhet som fortfarande har kvar den ursprungliga inredningen i köket med den integrerade bänkspisen. Plattorna har ersatts med nya när de har blivit dåliga vid några tillfällen, men själva spisen och ugnen har fungerat i 52 år!
Om den nya lägenhetsinnehavaren kommer att behålla köksinredningen och den ovanliga spisen har jag ingen aning om, men det var roligt att få se ett originalkök som måste ha betraktats som väldigt modernt i början av 1960-talet. Hur många av dagens elektronikvaror har förresten sådan kvalitet att de håller i över 50 år?
Huset är även ett exempel på en ytterst medveten renovering: Vid den senaste ommålningen återfick Ambassadens karaktäristiska balkonger och fasader sin originalfärgsättning, vilken fastställdes av konservator Per Mattsson i Gävle.Varför huset kallas Ambassaden? Ja, det finns lite delade meningar om den saken. Någon har sagt att lägenheterna fylldes av personer från mängder av byar utanför Ljusdal och att huset därigenom blev som en ambassad för de inflyttade, men en kanske mer trolig förklaring är att byggnadens huvudfasad påminner om den amerikanska ambassaden i Stockholm.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar