söndag 2 juni 2013

Brott och straff hela dagen!


Festivalen och magasinet öppnar.
I lördags var det alltså dags för den fjärde upplagan av Det hvar på tiden - Ljusdals kulturhistoriska festival, denna gång med temat "Brott och straff". Klockan 11 hälsade museiman Anders Assis iförd äldre polisuniform besökarna välkomna till festivalen och presenterade medlemmar ur Norrbokören som sedan framförde det 19 verser långa skillingtrycket om brottslingen Knifven från Delsbo. Därefter öppnades portarna till magasinet och årets utställning, som var inriktad mot polisens och tingets historia och här fanns även en äldre polisstation och en arrest uppbygd. Alla stora och små barn kunde prova att sätta bilder av husen längs Norra järnvägsgatan i rätt ordning eller prova hur fingeravtrycken ser ut. Utanför magasinet fanns en kropp kritad på asfalten - ett mord verkade alltså ha ägt rum just här! Detta var upptakten till den deckargåta som besökarna uppmanades försöka lösa och därigenom klura ut vem av sex karaktärer som rörde sig i festivalområdet som var mördaren.

Festivalens polisstation.
Den kritade mordplatsen framför magasinet.
I parken berättade minnesgoda tidigare poliser och personer som arbetat vid Ljusdals numer nedlagda tingsrätt spännande minnen från sin tid i Ljusdal. Blev man fikasugen fanns Ljusdalsbygdens museums vänner på plats och serverade "kaffe med rån" i en en nybyggd festivalkiosk. I parken såldes även äldre Ljusdalsvykort och ungdomar från musikskolan underhöll med levande musik.



Inne på Riobiografen fanns det möjlighet att beskåda en kasperteaterföreställning vid två tillfällen. I biografsalongen höll Louise Sjöbäck från Göteborg föredrag om Hälsingemorden 1901 inför en stor intresserad publik. En kortfilm från Polisens dag 1969 visades också här vid två tillfällen. Festivaldagen avslutades med den klassiska långfilmen "Släpp fångarne loss det är vår" från 1975.

En av de misstänka i mordgåtan besöker polisstationen.

Inga kommentarer: