fredag 22 februari 2013

Boktips inför bokrean på tisdag 26 februari!Så var det dags för den årliga bokrean som börjar på tisdag 26 februari och åter fylls länets bokhandelsbutiker av både travar med prisvärda intressanta böcker och engagerade bokköpare i jakt på åtråvärda bokfynd. Vi har bläddrat en hel del i bokreakatalogerna från de tre stora bokhandelskedjorna Akademibokhandeln, Bokia och Ugglan och tänkte nu tipsa om några böcker som verkar intressanta inom ämnesområdena arkitektur, kulturhistoria och trädgård. Bokreor förekommer som bekant även på olika varuhus och antikvariat mm, men vi tänkte här utgå från de kataloger vi haft tillgång till.

Susanne Schermans stora verk Svenska lanthus finns med i alla tre katalogerna till låga priser och hos Bokia och Ugglan säljs Svenska slott och herrgårdar av Fredric Bedoire, som är tänkt som ett standardverk över landets viktigaste byggnader av detta slag. Önskar man istället fördjupa sig i Medeltida borgar av Martin Hansson finner man även denna titel hos dessa två kedjor.

Unders senare år har det ju kommit ett flertal böcker om olika byggnader som lämnats övergivna av olika anledningar och i alla tre katalogerna finns Sven Karlssons Svenska ödehus och Svenska Ödehus 2 med.
Vi ska även tipsa om en biografi som i hög grad handlar om en särpräglad byggnad, nämligen boken Ett hem för själen. Ellen Keys Strand skriven av Ingela Bendt som finns med i Bokias reautbud.


Den som är intresserad av köksträdgårdar kan hos Bokia och Akademibokhandeln (utvalda butiker) hitta Marie och Björn Hanssons Köksträdgårdens historia och hos Ugglan säljs Hans Mårtenssons Trädgårdens hus. Samma författare har även skrivit boken Lusthus och orangerier som ingår i både Bokias och Ugglans reasortiment.

Den enda barn- eller ungdomsbok med koppling till byggnader vi kunnat finna på årets bokrea är Sören Olssons och Anders Jakopbssons Spik och panik Sune! Enligt uppgift handlar den om när pappa Rudolf får den snillrika ideén att renovera huset därhemma. I vilken grad något mått av varsamhet eller ett uns av byggnadsvård förekommer i denna bok vågar vi dock inte uttala oss om. Finns med i alla tre reakatalogerna.

Som vanligt kan det säkert även finnas en hel del lokala skrifter med på de olika reorna, som inte finns med i katalogerna. Hoppas ni gör fina bokfynd på rean!

Inga kommentarer: