torsdag 5 april 2012

...ska inte sträva efter att bli som New York


Lars Amréus, foto från Kulturdepartementet.

Riksantikvarien Lars Amréus skrev igår i DN debatt om Riksantikvarieämbetets synpunkter på hållbar stadsutveckling gällande Stockholms stad. Jag tyckte att det var så himla bra skrivet att jag vill passa på att sprida artikeln till Er bloggläsare. Ni hittar artikeln HÄR!!

Fyll gärna på med tankar och funderingar i kommentarsfältet.

Personligen så gillar jag formuleringen: - I en värld av förändring är kultur och kulturarv kanske en av våra främsta tillgångar. Låt oss inte göra oss av med dem på felaktiga grunder.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Lite motsägelsfullt skrivet av den nye riksantikvarien. Hötorgscity från 1960-talets början är ju en av värdekärnorna i riksintresset Stockholms innerstad och en del av saneringen av Nedre Norrmalm, vilken i samma artikel kritiseras av riksantikvarien för att den inte tog hänsyn till platsens historia. Han borde ha problematiserat och exemplifierat och fördjupat sig.

Anders Norén sa...

I Stockholm finns starka krafter som vill höja exploateringsnivån i innerstaden. I Gävle går det knappt att nå upp till den nivå som gällde i slutet av 1800-talet (gatans bredd plus 5 fot, dock högst 65 fots byggnadshöjd och högst 5 våningar, dvs. i praktiken 19,5 meter motsvarande 6 våningar plus ev. indragen takvåning eller inredd vind med dagens mått). Kv. Olof Knagge är ett glädjande undantag.