Kornskruven i Hofors
Daniel har ju börjat att skriva om märkliga hus så jag tänkte passa på att lämna ett bidrag som del 3. I Hofors finns denna märkliga skapelse som uppfördes på 1860-talet. Byggnaden var då belägen vid järnvägen, inne på bruksområdet. Till nuvarande plats flyttades den år 1960 efter att ha varit nedmonterad under flera år. Denna trevåningsbyggnad väcker med sin form en hel del frågor. Om man tittar på konstruktionen så är den timrad och målad i aprikosgul nyans. Byggnaden har fina klassicistiska element som t.ex. gråmålade hörnlister och en dekorativ konsolfris som för tankarna till renässansens Italien.
Klassicistiska element som konsolfris och hörnlister.
Vad nyttjade man då Kornskruven till?
Byggnaden uppfördes som sädesmagasin och dess namn härrör troligen från Dalmål. Där det kan betyda tratt där man kan hälla spannmål. Idag är Kornskruven bruksmuseum och visar föremål från hofors stolta järnhanteringshistoria.
5 kommentarer:
I Dalarna finns två kornskruvar. De var konstruerade så att det fanns många golv med hål i. Under golven var det regelbundna hål i väggarna för att leda in luft. Säden fick sedan sakta trilla ner genom hålen, golvplan för golvplan och med luftinsläppens hjälp torka eftersom. Ska hem och leta rätt på lite bilder och skriva ett inlägg på min blogg. Visste inte att det fanns fler. Om denna har haft samma konstruktion så är den ordentligt ombyggd med fönstren och allt. Men husformen tyder på det.
Tack för informationen, Ida! Hoppas på ett inlägg på Din blogg denna vecka för nu blev jag nyfiken =). Det är just detta informationsutbyte som är så himla kul och lärorikt med bloggar tycker jag! /Joel
PåMalingsbo herrgård i Dalarna finns en kornskruv, nu kanske det är en av de två som Ida skriver om, om inte så finns det tre!
Malingsboskruven är byggd av slaggsten på 1840-talet. Det var några år sedan jag såg den men jag vill minnas att den är intakt och har sin inredning kvar.
Hej! Kul med kommentarer till detta inlägg om kornskruvar! Länsmuseets byggnadsantikvarie Ingela Broström mindes igår att hon hade läst om kornskruvar i en bok som hon hade hemma. Boken heter "Ur den svenska byggnadskonstens magasin" av Bengt Lindroos. Hon hade med sig den till kontoret idag och i boken finns kornskruven i Malingsbo med =). Boken är ett tips för den som vill studera kornskruvar närmare! Bästa hälsningar, Joel Ringh
Hej Vad roligt att ni också läst om den i Malingsbo. Nu står lite om de kornskruvar jag besökte på min blogg: http://industriantikvarie.wordpress.com/2012/03/07/kurnskruven-mellan-hedemora-och-falun/
Skicka en kommentar