måndag 19 mars 2012

Hälsingegårdarna mot världsarv!


I mer än 15 år har Länsmuseet Gävleborg arbetat aktivt med hälsingegårdarnas historia. Vi har arbetat med gårdsägarnas affärsidéer och vi har inventerat och dokumenterat. Vi har genom åren besökt massvis av gårdar och träffat ännu fler entusiastiska gårdsägare! Ni anar inte vilka skatter det finns i våra hälsingegårdar!

Här finns fantastiska interiörer med dekoration- och schablonmålade väggar och tapetserade väggar. Här finns komplett möblerade interiörer. Här finns gårdar med nästan alla gårdens byggnader bevarade. På vissa gårdar finns verkstäder bevarade, verkstäder där många av gårdens nyttoföremål är tillverkade.

En sak som är fascinerande är att gårdarna i många fall ärvts generation efter generation. Det är inte ovanligt med 15 generationer på en gård! Det gör att berättelserna kring gårdarna lever kvar och förmedlas vidare generation efter generation. Nya berättelser tillkommer och de riktigt gamla ligger där som en viktig grund. Det är häftigt att tänka att många gårdar har sitt ursprung tillbaka ända till 1500-1600-talen!

I sommar väntas besked om hälsingegårdarna blir Sveriges nästa världsarv! Tillsammans med er vill vi sprida än mer kunskap kring Hälsinglands unika kulturarv! Under våren arrangerar vi, tillsammans med Hälsinglands Museum, en föreläsningsserie om hälsingegårdar. Detta är möjligt genom finansiering från Länsstyrelsen Gävleborg och Region Gävleborg.

Serien kommer att ges på fyra olika platser i Hälsingland. Först ut är en föreläsning kring böndernas inredningskonst. Föreläsningen hålls på Ol-Anders, Migranternas hus i Alfta, tidagen den 27 mars klockan 18.30. Längre fram kommer ni att kunna lyssna till föreläsningar om både gårdens alla byggnader och föredrag kring historiska trädgårdar! Alla föreläsningar är gratis!

Lördagen den 16 juni hålls ett trädgårdsseminarium på Erik-Anders i Asta, Söderala. Temat är naturligtvis historiska trädgårdar och hälsingegårdarnas trädgårdar. Seminariet kostar 350 kronor och då ingår både fika och lunch! Seminariet kräver föranmälan!

Läs mer om föreläsningsserien och trädgårdsseminariet HÄR! Ytterligare information hittar ni också i kalendariet på vår hemsida! Läs mer om hälsingegårdarna HÄR!

Samtliga bilder är tagna av fotograf Lars Lööv.

Inga kommentarer: