tisdag 16 augusti 2011

Hofors herrgård

Handmålad tapet som har suttit uppe i den gamla herrgården.
Tapeten visar hur den gamla herrgårdsbyggnaden har sett ut. Herrgård och flygelbyggnad
Igår var representanter från Länsmuseets avdelningar kulturmiljövård och samlingar på besök i Hofors för att träffa Ovakos VD Sten Lyckström. Ovako är en världsledande modern stålindustri och med en lång industrihistorisk tradition. Ovakos anläggning i Hofors hör till bland de häftigaste industrilandskapen i Sverige. Länsmuseets besök kom att gälla Hofors herrgård som Ovako äger. Vi vill inte avslöja för mycket om detta projekt innan det är igång, men Du kommer garanterat att få följa Hofors herrgård mer på bloggen!

Beskrivning och historik
Släkten Petre hade under 1600-talet etablerat sig i Hofors och börjat bedriva bruksverksamhet. Hofors som bygd har dock anor av bergsverksamhet ända sedan medeltiden och i Torsåker inte långt därifrån har man framställt järn i ca 2000 år.
Den första herrgården som uppfördes på området var en timrad bruksherrgård i karolinsk stil med säteritak. Den finns kvar på området och går idag under benämningen Petregården. Mot slutet av 1700-talet ansågs den befintliga herrgårdsanläggningen vara för omodern. En ny herrgård planerades i en nyklassicistisk stil som då var på modet. Den nya herrgårdsbyggnaden började uppföras år 1799 och den uppfördes sydost om den gamla anläggningen. Herrgården stod färdig år 1803. Herrgårdsanläggningen uppfördes av slaggsten som är en restprodukt från järnframställningen. Fasaderna putsades och det valmade taket kläddes med plåt. Enligt den tidens mode fick fasaden ett enkelt, slätt och relativt osmyckat utseende vilket är signifikativt för nyklassicismen. Herrgårdsbyggnaden flankeras av två flyglar.

För att inreda de finaste interiörerna i Hofors herrgård anlitade man ett respekterat namn, Johan Nils Asplind, som fick uppdraget som inredningsarkitekt. Asplind var skolad vid konstakademin i Stockholm i rokokons anda som var den gällande stilen vid 1700-talets mitt. I och med att stilidealet hade skiftat till nyklassicism under 1700-talets slut så kom Asplinds inredningar att präglas av både nyklassicism och rokoko.



Hofors herrgård är en av de finaste herrgårdarna som länet kan uppvisa och vi på Länsmuseet tycker att det ska bli så spännande att sätta igång med detta projekt!

3 kommentarer:

A Anerud sa...

Den man som deckorerat en del interiörer i Hofors herrgård är så vitt jag vet rådman Johan Nils Asplind i Falun och inte någon Asplund
Hälsningar Anders Anerud

Ingela Broström sa...

Hej Anders!

Tack för att du såg och rapporterade misstaget. J.N. Asplind är väl känd hos oss på museet. Bland annat höll jag en sommarföreläsning om honom på Ecke Hedbergs konstnärshem Tallbo i juli: "När antiken kom till Gästrikland - J.N. Asplinds herrgårdsinteriörer 1797-1807". Vi beklagar att det blev fel den här gången.

Calle Eklund, Hedemora sa...

I boken "Hofors Bruks Historia", av Birger Streckzén, nämns ett bostadshus och ett kontor. Dessa var byggda av sten från 1750-talet under Jakob Fredrik Petre. Är det något som finns kvar på området?