tisdag 24 februari 2015

Dags för årets Bokrea – vi tipsar!

 

Så har det blivit dags för årets bokrea, som börjar imorgon tisdag 25/2 och som vanligt har jag gått igenom årets reakataloger för att upptäcka vad som finns att fynda inom områden som byggnadshistoria, byggnadsvård och arkitektur mm. Till att börja med måste vi konstatera att bredden av titlar har blivit lite mindre i och med att Akademibokhandeln och Bokia slagits ihop till en bokhandelskedja. I Gävleborgs län finns nu endast tre bokhandelsbutiker i Gästrikland (Gävle, Valbo och Sandviken) vilka samtliga tillhör Akademibokhandeln och fyra i Hälsingland (Hudiksvall, Söderhamn, Ljusdal och Bollnäs) vilka alla ingår i den friare bokhandelskedjan Ugglan.

K-spanaren Göran Willis bok K-spaning längs vägen med besöksmål även i vårt län finns i båda reakatalogerna. Hos Akademibokhandeln reas även skriften Fler tråkiga vykort av Jeppe Wikström, som inte alls behöver vara så tråkig som titeln anger, i vart fall inte för den som är intresserad av tidstypiska miljöer från mitten av 1900-talet. För den som är intresserad av järnvägshistoria är nog boken Var stannade tåget? Sveriges stationer en oumbärlig följeslagare på tågresorna runt om i landet, även om packningen kanske inte blir den lättaste.På rean finns två större reseguider med kulturhistoriskt tema; Svenska borgar och fästningar (Ugglan) samt Svenska kyrkor – en historisk reseguide (Akademibokhandeln och Ugglan). Den som önskar fördjupa sig mer i kyrkornas värld finner även boken Kyrkornas hemligheter (Akademibokhandeln) samt en kyrkobyggnad i Lars Sjöbergs skrift Nio hus och en kyrka (Ugglan).

Inom ämnet byggnadsvård har Ugglan två titlar på årets rea: Sören Thurells Vårda och renovera trähus (med många exempel från Gävleborgs län) och Liselott Jarnerup Nilssons Fönster & dörrar på äldre hus. Tips om hur man bygger träkonstruktioner som passar in i en äldre trädgård eller gårdsmiljö kan man få i Hans Mårtenssons Trä ute, som även i år finns med på rean.

Önskar man fördjupa sig i ämnet arkitekturhistoria rear Akademibokhandeln boken Berömda byggnader men även Ismer; att förstå arkitektur. Praktverket Klassicismens interiörer ingår i Ugglans reautbud. Några barnböcker med byggnads- eller arkitekturtema har jag tyvärr inte träffat på i årets reakataloger.

Avslutningsvis vill jag tipsa om en skrift som kan vara användbar om man exempelvis forskar om äldre byggnader och vill kunna jämföra prisuppgifter man kan stöta på i arkivhandlingar; Vad kostade det? Priser och löner från medeltid till våra dagar (Ugglan och Akademibokhandeln).

Några bokhandlare brukar som bekant även ha ytterligare lokala erbjudanden. Kom ihåg att böcker även säljs på antikvariat, museibutiker och i många andra butiker och en del av dessa kan säkert också ha förmånliga bokreaerbjudanden. Lycka till på årets bokrea!

Inga kommentarer: