torsdag 12 september 2013

Kulturhistorisk vandring med barn i stan


Under sex veckor nu i höst arbetar Länsmuseet Gävleborg med satsningen Barn i stan. Då museets vänförening Gävle Musei vänner firade 70-årsjubileum, fick de en gåva från Gävle kommun i form av medel som skulle användas till ett pedagogiskt projekt. Museet skapade då projektet Barn i stan. Anmälningarna strömmade in från skolorna och alla tider gick snabbt åt!

Vad är då Barn i stan?

Projektet Barn i stan vänder sig till mellanstadieelever och har som syfte att få barnen att lära sig mer om sin stads historia. Detta sker genom en stadsvandring tillsammans med en byggnadsantikvarie och en stadspedagog. Vi samtalar om allt från hur man kan se skillnaden på ett nytt hus och ett gammalt hus, till Gamla Gefles gatubeläggning och hur det kommer sig att stadsdelen finns kvar än idag, när så mycket annat i Gävle revs under slutet av 1950-talet - början av 1960-talet. Vi pratar också en hel del om vad som hände vid stadsbranden 1869 och hur staden sedan byggdes upp efter nya ideal.Att jobba med barn ute i stadsmiljö är intressant. Barnen har så många egna tydliga åsikter och funderingar. Extra roligt under vandringarna är att några av de kulturhistoriska skyltar som vi tagit fram tillsammans med Gävle kommun, nu kommer till praktisk nytta då vi har förlagt några av stoppen under vandringen just vid en skylt.


Under hösten anordnar vi fler pedagogiska programpunkter som vänder sig till barn! Håll utkik i vårt kalendarium som finns på hemsidan eller ladda ner museets färska höstprogram!

2 kommentarer:

Unknown sa...

You're doing great things, you're an inspiration for me to do something in my town. :)

Anna Larsdotter sa...

Thank you! We're happy to hear it and happy to have an interested reader on the other side of the Baltic sea!