fredag 7 september 2012

Kulturarvsdagen 9/9 Tema: Under ytan

Det är dags för den årliga Kulturarvsdagen. I vanlig ordning arrangeras denna den andra söndagen i september. Temat är i år “under ytan”. Länsmuseet Gävleborg arrangerar följande visningar och föredrag på två platser i länet:
109
På Långvinds herrgård, mellan Söderhamn och Hudiksvall, berättar Ingela Broström om hur gamla lager av tapeter kan avslöja historien om ditt hus. Under dagens påkostade ytskikt på Långvind döljer sig inte endast tapeter och målarfärg utan även forna smakidéal och en sedan länge uppdaterad tidsanda. 
037 048

Kom och gå en guidad visning samt lyssna på Ingelas föredrag. Många sinnliga intryck utlovas! 
Läs mer om arrangemanget HÄR.
Photo 2012-08-28 22 51 13
I kontrast till Långvind kommer vi även hålla visning av två betydligt mindre flärdfulla byggnader i Hålsjö. Bakom de väderbitna fasaderna kan du grotta ner dig i hundraårig agrarhistoria. Ni har tidigare kunnat läsa lite om dessa byggnader HÄR. Husen har i samfällighet ägts av bönderna i byn. Här har linet skäktats, spånet hyvlats, säden torkats, osv. Även mobil jordbruksutrustning finns parkerad innanför portarna.
Jonas Lindqvist från Norrbo hembygdsförening finns på plats för att berätta om utrustningen i de nyförvärvade husen. Som projektledare för Byggnadsvård & Sysselsättning kommer jag (Anna Larsdotter) att berätta om vilka restaureringsinsatser som utförts inom projektet för att rädda byggnaderna från förfall.
Läs mer om arrangemanget HÄR.

Inga kommentarer: