tisdag 25 september 2012

Idag hurrar vi för......den legendariske prästen Carl-Adolf Murray som idag fyller 100 år!

Under sitt långa liv har Carl-Adolf hunnit med massor. Han prästvigdes redan i början av 1940-talet och som den förste föreståndaren för Stiftsgården i Undervik var han från 1941 och framåt med och utformade den verksamhet som än idag bedrivs där. Därefter tjänstgjorde han som präst på flera platser i länet och han blev så småningom kyrkoherde i Ovansjö församling. Under de 35(!) år han har varit pensionär har han varit en drivande kraft i stenhuset i Gästrike-Hammarby där han återkommande byggt upp utställningar samt hållit och anordnat föredrag utifrån olika kulturhistoriska ämnen. Trots sin höga ålder har Carl-Adolf ända fram till förra året fortsatt att hålla engagerade föredrag och många har åkt långt för att få tillfälle att lyssna på honom.

Carl-Adolf i sitt arbetsrum, juli 2011.
Jag hade förmånen att få träffa Carl-Adolf ifjol somras i samband med vårt arbete att dokumentera länets fiskarkapell. Det var en varm julidag när jag färdades i bil till Gästrike-Hammarby i Gästrikland. När jag gick genom grinden till hans välskötta trädgård såg jag att någon satt ute i solen på den stora verandan vid huset. Men inte kunde det väl vara... jo, visst var det han, där satt den snart 99-årige prästen och solade i kortbyxor och kortärmad skjorta! Han hälsade med kraftigt handslag, vi gick in i huset och slog oss ned i den röda plyschmöbeln i salen där han började berätta, om sin barndom i Uppland på 1910-talet, om det Hudiksvall han växte upp i från 1918 och tio år framåt och där pappan var präst. Om ärkebiskop Nathan Söderblom, som familjen kände väl och inte minst om prästhelger och sommarvistelser i fiskelägena i Hudiksvalls skärgård.

Tiden flög iväg, samtidigt som den på samma gång tycktes stå stilla när Carl Adolf med glasklart minne återgav händelser och episoder som utspelat sig för närmare 90 år sedan i hans barndom. Det är något speciellt att möta en person som verkligen var med när det hände och som dessutom kan återge det på ett sånt intressant sätt och som samtidigt har kvar sin nyfikenhet på livet.

Carl-Adolf på sin veranda med kyrkan i Gästrike-Hammarby i bakgrunden, juli 2011.
Ifjol höst utkom dokumentärfilmen Livet som gåva som handlar om Carl-Adolf Murray och vad han har varit med om. Filmen har visats vid flera tillfällen på Länsmuseet Gävleborg och finns att köpa i Länsmuseets butik. Sveriges television har köpt in filmen och enligt uppgift kan den eventuellt komma att visas på TV någon gång under julhelgerna. Missa inte detta tillfälle eller köp filmen om ni vill få veta mer om en mycket intressant och engagerad person med sekellång livserfarenhet. Länsmuseets byggnadsantikvarier sällar sig härmed till gratulanternas skara och framför våra varmaste gratulationer till jubilaren!

Inga kommentarer: