måndag 17 september 2012

I min brevlåda...

...hittade jag i fredags senaste numret av Byggnadskultur, Byggnadsvårdsföreningens tidskrift. Fick inte du någon? Det kanske beror på att du ännu inte är medlem i Byggnadsvårdsföreningen. Att bli medlem är lätt fixat - gå bara in HÄR. Vad gör då denna förening? Jo, jobbar över hela Sverige för att försvara, vårda och utveckla byggnadsmiljöer, byggnader och hantverkskunnande.

Byggnadsvårdsföreningen uppmärksammar rivningshotade byggnader och miljöer genom Gula listan. Där listas byggnader och miljöer med kulturvärden som inte tas tillvara. Syftet med listan är att skapa opinion och debatt.

Genom byggnadsvårdsläger sommartid, på flera olika platser i Sverige, erbjuds kurser i traditionella material och metoder. Allt för att så många som möjligt ska kunna ta del av hur man kan vårda hus. Den översta bilden visar ett moment, timring, på årets byggnadsvårdsläger på Jamtli.

Hur dagens byggande kan dra lärdomar av den äldre bebyggelsen lyfts fram genom t.ex. seminarier och debattartiklar. Den senaste publicerad i Dagens Industri, länkad HÄR. I artikeln påpekas att 2000-talets byggande kan utvecklas genom att använda väl beprövade material och metoder.

Fyra gånger per år får medlemmarna tidskriften Byggnadskultur i sin brevlåda. Artiklarna handlar om hur man kan försvara, vårda och utveckla byggnader och hantverk. Förutom allt detta erbjuds du som medlem seminarier, studiebesök och prova-på-aktiviteter. Med fler medlemmar kan föreningen göra ännu mer för byggnadsvården - bli medlem du också!

På byggnadsvårdslägren görs olika studiebesök, på Jamtli tittar man till exempel närmare på 
1970-talets byggande och boende.
Ett hus vårdat på byggnadsvårdslägret på Ingmarsö i Stockholms skärgård.

Norrgården på Ingmarsö där Byggnadsvårdsföreningen tillsammans med lokala eldsjälar ordnat läger under fem somrar.

Delar av Byggnadsvårdsföreningens styrelse verksamhetsplanerar för nästa år. Inga kommentarer: