fredag 1 oktober 2010

Intressant höstresa i Gästrikland

Varje höst gör arkeologerna och byggnadsantikvarierna på Länsstyrelsen, Länsmuseet och Hälsinglands museum en gemensam studieresa i länet för att titta på kulturmiljöer som är aktuella på olika sätt. I år var det mellersta Gästrikland som stod på programmet och en molnfri klar höstmorgon begav vi oss i buss av mot Kungsgården. Första besöksmål blev Rosenlöfs tryckerimuseum som är ett otroligt välbevarat tryckeri och bokbinderi från 1900-talets början med mängder av inventarier bevarade. Att de flesta tryckpressar och annan utrustning fortfarande går att trycka med gör anläggningen än mer imponerande. Får man dessutom som vi en kunnig guidning av Kjell Andersson, som själv har arbetat på tryckeriet och som forfarande trycker olika saker där, väntar ett mycket lärorikt och spännande besök.

Någon "tryckt" stämning var det dock inte alls när bussen fortsatte till S´lars-Ollas fäbod där ägaren Anna-Karin Modin tog emot oss vid den välskötta hemfäboden som hör till hennes gård. I den tidigare ladugården åt vi hembakt tunnbröd, hemgjord ost och andra välsmakande gårdsprodukter. Anna-Karin berättade om sin verksamhet och det projekt som möjliggör för ett antal burmesiska kvinnor att få lära sig om svensk fäbodkultur på hennes fäbod. Ett spännande kulturutbyte för alla parter!

Vid Ovansjö hembygdsgård berättade min kollega Erika Åberg samt snickaren Stefan Källberg om projektet Byggnadsvård och sysselsättning och vi fick även träffa många av de deltagare som de senaste månaderna har rustat upp ett stort antal byggnader på hembygdsgårdar i Gästrikland. Ovansjö hembygdsförening utdelade idel lovord över deltagarnas insatser och projektet och de var mycket nöjda med alla de byggnader de nu har kunnat få hjälp att renovera på traditionellt sätt.

En god lunch väntade sedan på restaurang Granliden i Storvik och efteråt gjorde vi ett besök i vår bloggande kollega Katarina Erikssons närbelägna trädgård där många passade på att smaka på hennes fina äpplen. En kort busstur senare befann vi oss vid Wetterlings anrika yxfabrik i Storvik där vi fick en förevisning av tillverkningsprocessen av den 22-åriga VD:n Julia Kalthoff. I fabriken vårdar man ömt de snart 100-åriga maskiner som fortfarande används för att producera yxor i mängder av modeller och utföranden, vilka säljs till intresserade i hela världen. De som vågade fick också tillfälle att prova på yxkastning - en svår uppgift, som några visade sig ha oväntat god talang för.

I Torsåker hade vi stämt möte med föreningen Kråknäsjärnet och professor Kjell Knutsson från Uppsala universitet som berättade om årets utgrävningar på jakt efter tidiga stenåldersboplatser i trakten. Vi fick även besöka en utgrävningsplats i skogen som en gång i tiden legat intill en strand i ett skärgårdslandskap. Det är märkligt att tänka att dåtidens Torsåkersbor kan ha suttit på just de stenar som vi stod på när de tillverkade sina redskap.


Efter en innehållsrik och spännande dag i fantastiskt höstväder vände bussen åter mot Gävle. Stort tack till Erika, Katarina och Gunvor som stod för planeringen och genomförandet av denna minnesvärda resa!

2 kommentarer:

emeliejansson sa...

Hoppas att ni hade det jätte bra på fäboden. Jag kan säger att jag har varit där massa gånger då Anna-Karin är min mormor :) mvh Emelie :)

Daniel sa...

Hej Emelie!
Vad roligt att du hittade inlägget på vår blogg, trots att det har gått ett tag sedan vår rundresa. Vi hade en fin dag i Gästrikland och fick både intressant information och gott fika när vi var på S´lars-Ollas fäbod i början av oktober 2010.