måndag 22 februari 2021

Dags för 2021 års bokrea - vi tipsar!


För tionde året i rad har vi nu djupdykt i bokhandelskedjornas bokreakataloger för att kunna tipsa er om böcker för stora och små, som på olika sätt handlar om byggnader, arkitektur eller kulturhistoria. Denna gång har vi dock utgått från bokhandelskedjornas kataloger på nätet. I Gävleborg har bokhandelskedjan Ugglan butiker i Hudiksvall, Ljusdal, Bollnäs, Söderhamn, Valbo och Sandviken och Akademibokhandeln finns i Gävle. Vissa år är stora delar av bokreautbudet nästan detsamma hos båda kedjorna, men just i år tycks utbudet skilja sig åt en hel del, åtminstone inom det intresseområde vi brukar bevaka. För många är säkert detta ett år då de flesta helst vill undvika att trängas med många andra i en bokhandel, men hos många bokhandelsbutiker går det ju numer även att beställa böcker ur reasortimentet och få beställningarna hemskickade eller levererade utomhus.

För den som gillar att fördjupa sig i jordbrukets kulturlandskap i äldre tid erbjuder bokhandelskedjan Ugglan i år Peter Gedehags bok "Landet som inte längre är". Spår av tidigare generationer går också att finna i Dominic Ingenats "Väggarnas vittnesbörd, graffiti och gravinskrifter" hos samma bokhandelskedja.

Trenden att uppmärksamma ödehus är tydlig även på årets rea med Kieron Connollys "Övergivna slott" som ingår i Ugglans reautbud, samt Kristina Ohlssons ungdomsbok "Mysteriet på Ödeborgen" som Akademibokhandeln saluför.

Inom arkitektursidan tycks en hel del böcker i år handla om modern arkitektur. Hos Akademibokhandeln återfinner vi exempelvis David Manns och Ingrid Abramovitch "Mr Architecture+Decor" som handlar om minimalistisk arkitektur och hos samma kedja säljs även "Swedish Modern" av Hedvig Hedqvist, Christian Björkvik och Eric Ericsson. Hos Ugglan kan den som är intresserad av modern kyrkoarkitektur inhandla "Moderna kyrkor i Sverige".


En hel del böcker som ingår i årets reautbud handlar även om olika sätt att färdas/kommunikationsmedel: Hos både Ugglan och Akademibokhandeln finner vi Anthony Lamberts "Klassiska järnvägar: En hyllning till gångna tiders resor"som bjuder på historiska järnvägsresor längs idag nedlagda järnvägssträckor i hela världen. Bland faktaböckerna för barn återfinns i år hos Ugglan Francesca Baunix "Historien om Titanic" och de ännu yngre som vill stifta bekantskap med ännu äldre skepp kan hos Akademibokhandeln införskaffa bilderboken "Noaks ark" av Russel Pinter. De yngre som har mer intresse för flyg finner säker nöje i Elive Giffords "Hur fungerar flygplatsen".   

För de riktigt unga som vill lära sig mer om olika former av bostäder erbjuder Ugglan Moira Butterfields "Var bor djuren?" som bland annat handlar om hålor, gryt och lyor, men de som vill läsa om mer spektakulära hus beger sig förslagsvis till Akademibokhandeln för att där införskaffa Andy Griffiths och Terry Dentons bok "Vår fantastiska trädkoja med 65 våningar som byggnadsnämnden hotar att riva".

I år har även Länsmuseet Gävleborg en bokrea på ett utvalt antal titlar, där böckerna kan beställas, eftersom museet för närvarande är stängt på grund av pandemin. Bland dessa titlar finns exempelvis boken om länsmuseets egen konstsamling - "Möt konsten"- som nu säljs till ett mycket förmånligt pris. För mer info om länsmuseets bokrea se inlägg från 2021-02-20 på Länsmuseet Gävleborgs Facebooksida.

Som vanligt säljs förstås reaböcker även på fler ställen som antikvariat, varuhus och andra museer. Rean inleds tisdag 23 februari. Lycka till i jakten på prisvärda böcker på bokrean, oberoende om den i år äger rum på nätet eller i en fysisk butik!

Inga kommentarer: