Kapellklockans spröda klang sprider sig över fiskelägets rödmålade stugor och båthus när ringaren i jämn takt drar i det grova repet. Det är andra ringningen nu och bara en liten stund tills gudstjänsten i det gulmålade fiskarkapellet ska börja. Båtarna med tillresta besökare har anlänt och allt fler personer kommer gående längs de krokiga stigarna som leder fram till öns kapell. Det är början av juli, en fantastisk molnfri sommardag och på nästan alla flaggstänger vajar blågula flaggor. Så är det dags för tredje ringningen och nu letar sig öborna och besökarna uppför trappan och in i kapellet där de gamla bänkarna återigen får göra tjänst när den årliga sommargudstjänsten hålls. Det blir nästan fullsatt. I år leds gudstjänsten av en diakon och på kapellets orgel hörs organisten framföra traditionella sommarpsalmer. Det lilla altaret är prytt med vaser med nyplockade sommarblommor. Några sommarflugor har irrat sig in genom kapellets öppna port och letar förgäves efter någon alternativ väg ut. Det är prästhelg på Kråkön i Hudiksvalls skärgård en strålande julidag sommaren 2016.
Det är inte bara årlig prästhelg, det är också en särskild högtidsdag detta år då Kråkö kapell fyller hela 280 år. Det var nämligen 1736 som den välkände prästen Olof Broman tog initiativ till uppförandet av ett kapell för fiskarbefolkningen på ön. Kapellet timrades upp intill kyrkan i Hudiksvall och transporterades sedan ut till ön där det sattes upp. Och sedan dess har det utgjort en viktig mötesplats för öbornas kyrkliga verksamhet, men även blivit mycket av en samlingspunkt och en gemensam angelägenhet för hela fiskeläget. Direkt efter gudstjänsten hålls kapellstämman, det årliga möte då viktiga frågor som rör kapellet behandlas.
Efter gudstjänsten och stämman är det dags för allmänt kaffekalas. Detta år bjuder ett äldre par alla prästhelgsbesökare på fika, då det i år har gått 60 år sedan paret möttes. För övrigt är det samme man som år efter år kör en av båtarna som skjutsar besökare till ön vid prästhelgen. Kaffet står uppdukat på gistvallen där fiskenäten tidigare torkades och här blir det tillfällen till samspråk en stund med andra besökare. Någon har återvänt till Kråkön för att på nytt få uppleva sin barndoms miljöer från 1940-talet, några är som jag tillfälliga besökare på ön, men merparten hör hemma på Kråkön sommartid. De flesta stugorna i detta fiskeläge innehas fortfarande av ättlingar till de fiskare som bodde och var verksamma här halvårsvis under 1700- och 1800-talet.
Den främsta orsaken till att jag var med vid denna prästhelg är att vi nu håller på att avsluta arbetet kring fiskarkapellen i Gästrikland och Hälsingland som vi har berättat om vid flera tillfällen här på bloggen tidigare. Det gör vi bland annat genom att komplettera med att ta en del nya foton som vi förhoppningsvis kommer kunna få användning av i den bok om fiskarkapellen i Gästrikland och Hälsingland som kommer att komma ut i slutet av 2016. Vi vill dock redan nu bjuda på några bilder från denna minnesvärda prästhelg.
Vill du också uppleva en traditionell prästhelg vid någon av dessa fiskarkapell? Passa på att gör det nu under sommaren då de oftast anordnas på helger fram till mitten av augusti. Tider annonseras vanligtvis på församlingarnas hemsidor i Hudiksvall, Söderhamn eller Gävle. En del fiskarkapell kan nås med bil, medan andra bara är tillgängliga med båt, men kyrkan brukar då i de flesta fall ordna någon form av båttransport, men plats måste då bokas innan. Annars är öarna och fiskarkapellen väl värda att besöka oavsett om det är prästhelg eller inte - riktiga sommarparadis så här års!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar