Nu väntar en lång påskledighet och jag kan tänka mig att det är många som återvänder till sina sommarhus som stått tomma och kalla under vintern. Nu ska såväl den stora flugdöden, som övervintrat damm och instängd lukt, städas ur. Men kan man städa hur som helst i äldre miljöer?
Finns det rent av något som kallas kulturhistorisk städning? Ja, visst gör det det! I äldre miljöer behöver man vara lite mer varsam när man far fram med dammvippan och skurborsten, än vad man kan vara i nyare miljöer. I äldre miljöer finns det både föremål och material som är ömtåliga. Även inomhustemperaturen i den äldre miljön kan spela stor roll då det kommer till städning. T ex ska man vara försiktig med att skura golv och våttorka om hösten, när man ska lämna sitt sommarhus för vintern. Fukten som man då drar in i huset hinner inte torka ur under den kalla och råa årstiden och huset står alltså fuktigt hela vintern, vilket i sin tur kan medföra skador i form av mögelangrepp o dyl.
Själva huvudsyftet med det här inlägget var att jag skulle länka till en utmärkt radioserie som Sveriges radio P1 sände i höstas, som hette Rena rum. Det andra programmet handlade just om kulturhistorisk städning. Men nu finner jag att programmen inte längre är möjliga att lyssna på, men ni kan läsa om vad det handlade om här.
Elsa, vår tidigare kollega, tog 2002 fram ett kompendium rörande hantering och förvaring av föremål och om städning i kulturhistoriska miljöer. I det finns många handfasta tips att ta fasta på. Om ni är intresserade av kompendiet så skickar jag gärna över en PDF till er via mail. Maila mig på ulrika.olssson@xlm.se
Trevlig påsk och städa lugnt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar