onsdag 6 november 2013

Länsmuseet blommar ut på Arkivens dag

På lördag den 9 november är det dags för Arkivens dag. På länsmuseet laddar vi just nu upp genom att bokstavligt talat botanisera i våra samlingar. Årets tema är ju Flora och fauna. Fina föremål med blommor och djur har hämtats fram ur magasinen, bland annat den eleganta tapetbården med svalor som tillverkades av Göteborgs tapetfabrik i början av 1900-talet. I länsmuseets stora tapetsamling finns flera vackra bårder från den tiden, men ingen där flora och fauna möts så effektfullt som i den här. Den har ursprungligen suttit i indelte soldaten Erik Hösts hem i Skattungbyn, Dalarna.

Tapetbård med svalor och trollslända i jugendstil, troligen tillverkad under perioden 1900-1910. Göteborgs tapetfabrik. Ur Länsmuseet Gävleborgs tapetsamling.
 
Under Arkivens Dag har vårt faktarum i kvarteret Fogden på Brynäs öppet 12-16. Passa på tillfället att söka i våra arkiv, bildsamlingar och litteratur om Gävleborg med hjälp av museets kunniga personal. Bilder ur samlingarna visas även i ett bildspel på temat Flora och fauna. Till det bjuder vi på kaffe med drömmar.

Klockan 14 berättar vår egen trädgårdshistoriker Ann Nilsén om trädgårdsanläggningarna vid Hofors herrgård i början av 1900-talet. Ur museets arkivmaterial växer en berättelse fram: om en trädgårdsmästares visioner, om räkenskaper och beställningar, om dåtidens modeväxter och om detaljerna kring en yrkesmans arbete vid Hofors herrgård för hundra år sedan. Välkommen att lyssna och inspireras!
 
Trädgården vid Hofors herrgård kring sekelskiftet 1900. Foto: Länsmuseet Gävleborg.

Inga kommentarer: