måndag 31 december 2012

Bloggårskrönika 2012

Världsarvsinvigning i Vallsta, juli 2012.
Så har det blivit dags att sammanfatta 2012, ett händelserikt år som vi har försökt skildra på vår blogg. Ni som har följt oss hela året har kunnat läsa 171 inlägg om stort och smått inom byggnadsvård och kulturhistoria huvudsakligen i Gävleborgs län.

Den största nyheten för vår del under året var när hälsingegårdarna utnämndes till världsarv i somras. Hur det gick till har du kunnat läsa om HÄR. Världsarvet invigdes på Gästgivars i Vallsta, vilket vi också har skildrat HÄR på bloggen. Under våren hölls hälsingegårdsföredrag på olika orter runt om i Hälsingland samt ett trädgårdsseminarium på Erik-Anders i Söderala. Föredragsserien fortsatte under hösten med välbesökta föreläsningar om hälsingegårdarnas inredningsmåleri med Ingela Broström, Lars Nylander och Anders Assis i Gävle, Hudiksvall och Ljusdal.

Gamla grand.
I Gävle dokumenterade vi i början av året rivningar och ändringar inne i Gamla Grand som snart ska återuppstå som hotell genom Elite Hotels. Enligt deras egen hemsida ska invigningen ske första mars, så det blir spännande att se slutresultatet av denna stora renovering.

Vårt arbetet med dokumentationen av Ovakos verksamhet fick stor uppmärksamhet under året bland annat med boken Nedslag i verket samt utställning på Länsmuseet och i Hofors. Mer om detta kan du läsa om HÄR. En annan glädjande nyhet i denna del av länet var att det inte blev någon rivning av det välbevarade hyreshuset från 1950-talet på Hantverkargatan 11! Läs mer HÄR. Än en gång blev det tydligt att det så gott som alltid finns någon intresserad tänkbar köpare till ett hus bara man inte har för bråttom.

Under sommaren passade vi på att tipsa om ett stort antal kulturhistoriska besöksmål i länet i vår reseguide Kolla in. Vill du få lite tips på besöksmål inför sommaren 2013 hittar du 34 inlägg på detta tema under egen flik i listan till höger eller via länken HÄR.

Vårt arbete med skyltning av kulturmiljöer har fortsatt under året, främst i Gävle där 11 nya skyltar satts upp inom skyltprogrammet Vi skyltar Gävles historia. I samband med invigningen av skyltarna höll Ulrika rundvandringar vilka som mest lockade över 80 personer!

Ulrika leder rundvandring i Gävle.
I slutet av september uppmärksammade vi att den legendariske prästen och historikern Carl-Adolph Murray fyllde 100 år och nu under nyårshelgen visar Sveriges television den sevärda och dokumentären Livet som gåva som handlar om Carl-Adolph och hans liv. Carl-Adolph har bland annat många minnen från Hudiksvalls fiskarkapell och just fiskarkapellen har uppmärksammats en hel del under året genom stiftsprojektet Fiskarkapell i Gästrikland och Hälsingland. Genom detta har vi nu fått veta åldern på de tre äldsta fiskarkapellen, nämligen Bergön, Bålsön och Storjungfrun där virket har åldersbestämts genom dendrodateringar. Läs mer HÄR. Nu vet vi att Norrlands två äldsta fiskarkapell båda finns i vårt län.

Byggnadsvård & sysselsättning har fortsatt under året i norra Hälsingland och fem hembygdsgårdar har fått byggnader renoverade. En del av allt som har gjorts inom detta projekt har vi berättat om HÄR på bloggen.

Som ni säkert förstår var det här enbart några axplock av allt vi har sysslat med under året. Vi hade kunnat berätta mer om bland annat arbetet med Järnriket, vår stora tapetsamling, kyrkorenoveringar, rundvandringar och föredrag, men mycket av detta hittar ni även bland rubrikerna i listan här intill.

Nyårsafton 2012, Järnvägshotellet i Ljusdal.
Nu blickar vi fram mot 2013 som vi tror blir ett spännande år. Vi hoppas att ni även då vill följa oss på bloggen. Fortsätt gärna kommentera det vi skriver om och tipsa oss om det är något särskilt du skulle vilja att vi tar upp här. Tack för i år och ett riktigt GOTT NYTT ÅR 2013!

önskar
Byggnadsantikvarierna vid Länsmuseet Gävleborg

Inga kommentarer: