måndag 14 mars 2011

Byggnadsantikvarie – att leva som man lär. Färgsättningsdilemma. (Del 6)

Husets nuvarande kulör kom troligen till på 1970-talet.
Vi måste måla om vårt hus. Det ser så ledset ut när färgen flagar. Men förutom att välja färgtyp (linolja eller alkyd, det finns för och nackdelar med båda) måste vi också välja kulör. Vårt hus har en ganska spännande kulörhistoria som idag har landat i en varm, mjuk gul kulör med vita foder, gröna fönsterbågar och bruna dörrar. Plåttaket är grönt. Hela färgsättningen känns behaglig och vi har alltid gillat den. Men under det gula tittar flera olika kulörer fram och på det allra äldsta fotot från omkring 1920 ser man att huset har två kulörer på fasaden, en mörkare på bottenvåningen och en ljusare på övervåningen. Vi kan också se att det finns spår av vad som verkar vara röd slamfärg underst, men det är svårt att avgöra med blotta ögat eftersom en oljefärg som är så pass vittrad kan uppfattas på samma sätt.

Huset med tvåfärgad fasad, omkring 1920.
Hur som helst, för att få klarhet lät vi en konservator göra en färganalys av vårt hus och det visade sig mycket riktigt att det varit tvåfärgat ända fram tills det på 1970-talet fick sin nuvarande gula färgsättning. I den ursprung liga färgsättningen var bottenvåningen röd och övervåningen svagt laxrosa. Fodren var vita och fönsterbågarna gröna. Efter det verkar den fått en grön övervåning till den röda bottenvåningen, och därefter har det varit tvåfärgat i olika beiga kulörer. Från början hade huset ett svart papp-tak, som gissningsvis var samtida med de två röda färgsättningarna. Därefter byttes pappen mot ett plåttak, som verkar ha varit grönmålat i olika nyanser, och som alltså varit samtida med de beiga färgsättningarna.

Ett hus av samma arkitekt som vårt, som återfått sin tvåfärgade fasad. Så snyggt!
Så, plötsligt hade vi en massa val att utgå ifrån. Ett tvåfärgat hus känns ju lite lockande. Dels tror vi att fler av husen i området har varit tvåfärgade och dels känns det kul att ha en lite annorlunda färgsättning på huset. Ett par kollegor som äger ett hus ritat av samme arkitekt har återställt huset till sitt tvåfärgade ursprung och det är onekligen snyggt! Men problemet är, om man ska vara petig, samhörigheten mellan färgsättningen och taket på vårt hus. Om vi skulle återgå till ursprungsfärgsättningen med rött och rosa så borde taket alltså vara ett svart papptak. Och idag har vi ett grönt plåttak av hög kvalitet som vi inte har några som helst planer på att skrota. Möjligen kan vi måla det svart, men det känns så dystert och tungt. Vi vill behålla det gröna taket. Så det mest antikvariska vore kanske att välja en färgsättning som har funnits tillsammans med det gröna taket. I så fall landar vi i den gula kulören som är idag. Och det spännande med ett tvåfärgat hus faller bort. Roligast vore ju såklart att återgå till ursprungsfärgsättningen. Men kan man ha ett grönt tak till det? Dels är det ju inte antikvariskt ”korrekt” men å andra sidan – går det att vara korrekt alltid? Nä, jag tycker att man får gå på estetik ibland också. Men då blir istället frågan om ett rött och rosa hus med ljusgrönt tak kommer att uppfattas som lite karamell-aktigt. Den rosa kulören kanske inte alls gör sig till ett grönt tak? Så det kanske inte blir så estetisk heller. Färgsättning är jättesvårt, även om man har en massa fakta att luta sig mot.

Vi har faktiskt gjort ett litet färgsättningsexperiment för att få klarhet. Då vi byggde barnens lekstuga lät vi färgsätta den i husets ursprungskulör, rött och rosa. Taket fick svart papp, precis som det varit från början. Snyggt! Men frågan är – hur sjutton ska man tänka?!

Vi färgsatte vår lekstuga i det stora husets ursprungskulör - rött och rosa. Men frågan är - funkar det med grönt plåttak till?

3 kommentarer:

Rickard sa...

ja jag tror det skulle funka med grönt tak, kanske matcha fönsterbågar och tak?

Anonym sa...

Var inte orolig. Gult grönt och rött är jättesnyggt ihop.

Anonym sa...

Du kanske har målat huset redan, men vad jag kan se av bilden så är verkar taket snart vara i behov av ommålning. Kan du tänka dig att ändra kulör på taket? Svart blir så tungt - fundera på att måla taket i en lämplig grå nyans.

mr