onsdag 1 december 2010

Ljusdals municipalkontor och ny tävling!


Under den ovanligt kalla och blåsiga skyltsöndagen i Ljusdal den 28:e november fanns det möjlighet att besöka Ljusdals municipalkontor samt kafé Municipal. Ljusdal blev municipalsamhälle 1889 och var det fram till 1914 då orten upphöjdes till köping. I en för tillfället outhyrd butikslokal fanns för dagen en kontorsmiljö från tidigt 1900-tal uppbyggd samt en cafémiljö inspirerad av dåtidens caféer. Besökarna mötes av tidsenligt klädda personer, juldekorationer i äldre stil, julmusik framförd på vevgrammofon samt köpte fika som Ljusdalsbygdens musei vänner serverade.


Bakom detta arrangemang stod den kommitté som jag är med i och som i somras anordnade "Det hvar på tiden - Ljusdals kulturhistoriska festival" som jag skrivit om tidigare på denna blogg. Syftet med dessa arrangemang är att väcka intresse för Ljusdals centrum historia. Att det just blev ett municipalkontor vi byggde hängde samman med den historiska gåta som besökarna erbjöds att delta i vid sommarens festival. Gåtan gick ut på att ta reda på vilket föremål som apotekare Pramberg, som var municipalstämmans ordförande i Ljusdal, glömde när han steg på tåget i juli 1908. Under skyltsöndagens arrangemang premierades vinnarna i denna tävling, men herr Pramberg syntes själv aldrig till i municipalkontoret...

Kommittén har nu även tagit fram en ny tävling som går ut på att man ska känna igen byggnader i Ljusdals centrum. Tävlingen som kallas "Det hvar på köpingen..." består av 24 foton på nya och gamla byggnadsdetaljer inom Ljusdals köpings gamla gränser och tävlingshäften säljs för 20 kr på Länsmuseets kontor i Ljusdal, Ljusdalsbygdens museum samt hos Rena rama verkstan; Röda kvarn, Ljusdal. Tävlingen pågår till den 10:e januari 2011. De vinnare som har flest rätt kommer att bjudas in till en uppföljningstävling i Ljusdals förvaltningshus lördagen den 12:e februari, kl. 13:00 där Ljusdals vassaste "köpingskännare" kommer att koras. Till detta arrangemang är naturligtvis även alla andra välkomna som åhörare. Tävlingshäftet säljs till förmån för nästa kulturhistoriska festival som kommer att äga rum i Ljusdal lördagen den 18:e juni 2011.

4 kommentarer:

mika sa...

Åh! finaste vännerna där uppe i Ljusdal! Vad duktiga ni är!

Emma sa...

Otroligt fin atmosfär i Prambergs kontor under skyltsöndagen. Det är så roligt att kulturhistorian kan få vara en del av idag på det här sättet. (ps barnen fascinerades av vevgramofonen)

ahardslojdlife sa...

Så synd att jag missade! Var upptagen den dagen. Ser ju helt vansinnigt fint ut. Kan det inte få stå kvar????

Daniel Olsson sa...

Tack för alla vänliga kommentarer. Det var flera besökare som tyckte att Municipalkontoret och Kafé Municipal borde få vara kvar, men då det här bara var ett endagsarrangemang så plockades allt ned redan dagen efter skyltsöndagen. Nästa chans att i denna form uppleva någon annan del av Ljusdals centrums historia blir vid "Det hvar på tiden - Ljusdals kulturhistoriska festival" som äger rum lördagen den 18:e juni 2011. Boka in detta datum om du är intresserad av levande kulturhistoria! Passa före dess på att vara med i tävlingen "Det hvar på köpingen..." som pågår till 2011-01-10.