torsdag 12 augusti 2010

Om oljade golv

Jag skulle här och nu vilja slå ett slag för oljade trägolv!

När jag köpte min lägenhet från 1946 för snart 4 år sedan var parkettgolven precis nylackade. Lacken såg snorig ut, man kunde faktiskt inte begripa om den var för tjockt pålagd eller om de hällt i en gnutta vitt pigment i den... Plastigt och fult var det i alla fall. Tycke jag. Vi slipade bort hela härligheten och oljade parkettgolvet istället. Jag använde Timberex ofärgad golvolja från Welin & Co. Efter ett år gjorde jag en underhållsbehandling med oljan igen och därefter har jag bara använt riktig golvsåpa när jag våtttorkar golvet. Den såpan är väldigt återfettande och har stor betydelse för hur fettet blir kvar i golvet. För en vecka sedan oljade jag golvet ännu en gång, men jag vet inte om det var helt nödvändigt, golvet sög inte alls så mycket som jag hade kunnat tro.

Varför vill jag då slå ett slag för oljade parkettgolv?
Först och främst för att oljan ger golvet en fantastiskt fin lyster och ytan ett slags djup som jag aldrig sett på lackade parkettgolv. Sen är det väldigt enkelt att underhålla ett oljat parkettgolv också. Om det blir en liten skråma så kan man olja över den och den liksom försvinner. På ett lackat parkettgolv kan skadorna göra hål i lacken och då står ju träet helt öppet därunder. Kommer fukt ner, vilket den troligtvis gör vid torkning, riskerar skadan att bli mörk och framträdande. Det enda sättet att få ett skadat lackat golv fint igen är att slipa om det och ytbehandla det på nytt, vilket är ett stort jobb. Inte minst är ett oljat golv väldigt skönt att gå på. Det är en varm yta, långt ifrån lackade golvs kalla yta.

Tvärtemot vad många tror är ett mättat oljat golv mycket motståndskraftigt mot fläckar. De biter inte ner i träet utan stannar på ytan. Såklart kan jag inte rekommendera oljning till alla sorters trägolv. Ett gammalt såpskurat golv bör inte oljas, utan såpskuras på samma sätt som det gjorts i alla tider. I vissa miljöer stämmer kanske ett lackat, fernissat, eller varför inte målat, golv in mycket bättre i helheten.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Vi är nyfikna på vilka du använde för att slipa golvet. Vänligen kontakta mig på mailen (då jag googlat mig fram)

browncreame@hotmail.com

Ulrika Olsson sa...

Kära Anonym.

Det var min oerhört snälla, händiga och hjälpsamma pappa som slipade mina golv. Ingen firma alltså.

Jag vet att Wallinders golv slipar trägolv. De finns i Gävle.