fredag 8 maj 2015

Föredrag i 1940-talstappning firar freden

Parstugan Per-Ors på Bjuråkers forngård får här representera “Den gamla bebyggelsen” som jag berättar om vid lördagens kortföredrag.

I dagarna är det som bekant 70 år sedan 2:a världskriget tog slut och det uppmärksammas på en rad olika sätt både i Sverige och på andra håll i världen. I Gävle anordnas imorgon, lördag 9 maj, ett stort 1940-talsarrangemang på Södra station/Maxim med titeln “VE-day 70 år – Fred, swing och surrogatkaffe”. Klockan 11-16 anordnas kurser i Lindy-hoop, visas journalfilmer, hålls föredrag, serveras tidstypisk mat och säljs kläder från tiden. På kvällen blir det en festkväll med musik, dans och matservering kl. 19-02.

Det här blir givetvis en dag fylld av 1940-talshistoria och Länsmuseet är med på ett litet hörn genom att jag efter kl. 13:00 kommer att hålla ett kort tidstypiskt föredrag (helt utan bilder!) i 1940-talstappning med titeln “Den gamla bebyggelsen”. Föredraget blir en något modifierad version av ett samtida föredrag som länets första landsantikvarie Phillibert Humbla höll och som jag har plockat fram ur Länsmuseets arkiv. Missa inte att besöka södra station imorgon lördag om ni är intresserade av 1940-talet!

Inga kommentarer: