tisdag 25 februari 2014

Årets bokrea har startat!


Så har årets bokrea dragit igång och vi har som vanligt lusläst katalogerna från bokhandelskedjorna som finns representerade i Gävleborgs län, dvs Akademibokhandeln (med butiker i Sandviken, Valbo och två i Gävle), Ugglan (med butiker i Hudiksvall, Ljusdal och Söderhamn) och JB-gruppen (som bokhandeln i Bollnäs ingår i) i jakt på spännande böcker om byggnadsvård och byggnadshistoria.


Den enda bok som finns med i samtliga kataloger är Lars Sjöbergs Nio hus och en kyrka med många foton på miljöer huvudsakligen från 1700-talet. I ungefär samma kategori i är skriften Västsvenska slott och herrgårdar som både finns hos Ugglan och Akademibokhandeln (utvalda butiker) och skriften Domkyrkan i Lund hos Akademibokhandeln (utvalda butiker). En bok från lite modernare tider med mängder av kulturhistoriskt intressanta färgbilder är Stockholm på 1940-talet som finns i utvalda butiker hos Akademibokhandeln.


En bok med tips om hur man bygger i trädgården och ändå får det att smälta in i äldre miljöer är Trä ute av Hans Mårtensson som ingår i Ugglans och JB-gruppens reautbud. Samma kedjor har även boken Börja forska om ditt hus och din bygd av Per Clemensson, som innehåller många matnyttiga tips för den som vill fördjupa sig i sitt hus eller hembygds historia. På Ugglans bokrea finns i år även Husbibeln: möten med gårdar samt klassikern Från stock till stuga som beskriver knuttimringens principer. Ifjol lyckades vi hitta åtminstone en barn- och ungdomsbok med koppling till byggnader, men i år tycks det vara sämre på den fronten. Vi avslutar med ett riktigt tungt praktverk, fotoboken Modernisme: Modernismen i Barcelona om Gaudis och Barcelonas jugendarkitektur som finns med i Ugglans reautbud.


Men det är ju inte bara i bokhandeln det är rea på böcker nu utan även i många antikvariat, i vissa museibutiker och hos andra som säljer böcker. Lycka till bland boktravarna!

Inga kommentarer: