fredag 11 oktober 2013

Välkomna på kafferep!


På söndag klockan 14 ställer museet till med ett riktigt klassiskt kafferep! Nu är nästan alla förberedelser gjorda; dukar och serviser är inlånade och alla kakor väntar på att ätas upp.

Men varför ett kafferep? Är inte ett kafferep någon som är alldeles för ytligt för ett museum att syssla med? Nä, vi tycker faktiskt inte det! Vi menar att kafferepet är en del av vårt kulturarv. Något vi ska prata om, hålla levande och sprida kunskap kring.

Idén till kafferepet fick vi tidigt i våras då jag blev kontaktad av Elin Hägg från Institutionen för kulturvetenskaper vid Lunds Universitet, som just var i färd med att börja skriva på sin magisteruppsats i etnologi. Hägg skulle skriva om kafferepet och undrade om jag ville vara med och svara på hennes frågelista. Vid fikabordet på jobbet började vi prata om kafferepet som fenomen och det tog inte lång tid innan vi bestämde oss för att planera en programpunkt kring kafferepet.


På söndag är det alltså äntligen dags! Vi kommer inte bara att bjuda in till kafferep i kaffedrickandets och kakätandets tecken, utan vi kommer att inleda med ett föredrag kring kafferepets historia samt hur fenomenet tar sig uttryck idag. Efter föredraget (som kommer att ta ungefär 35-40 minuter) bjuder vi in till Kafé Rettig där kafferepet är uppdukat.

Tid: Söndagen den 13 oktober klockan 14
Plats: Länsmuseet Gävleborg, Per Erikssonsalen och Kafé Rettig
Kostnad: 100 kronor per person
Föreläsare: Konstintendent Ted Chikasha och byggnadsantikvarie Ulrika Olsson

Begränsat antal platser, först till kvarn!

Inga kommentarer: