torsdag 23 maj 2013

En världsarvshelg du inte får missa!


Gästgivars i Vallsta, Bollnäs kommun.

Nu putsas och fejas det, stryks och stärks, krattas och klipps, för till helgen är det dags: På lördag, den 25 maj, sker den officiella invigningen av hälsingegårdarna som världsarv med invigningsceremonier och öppet hus dit alla är välkomna på de sju världsarvsgårdarna Bortomåa, Bommars, Kristofers, Gästgivars, Jon-Lars, Pallars och Erik-Anders. Hela programmet hittar du HÄR. Från Länsmuseet kommer någon person att finnas på plats på varje gård. Samma dag öppnar även ett antal nya världsarvscenter portarna. Här kommer det finnas information både om världsarvet i stort och vad som finns att se och uppleva av hälsingegårdskulturen i centrets närområde.

Dagen avslutas med en jättelik hälsingegårdsfest på kvällen på Stene gård i Järvsö med mat, musik och underhållning, allt med koppling till Hälsingland. Har du inte förbokat mat kommer ett begränsat antal matbiljetter säljas på plats, men du är välkommen att delta i firandet även om du inte har tänkt äta.


Blomsteruppsättning sommaren 2012 på Gästgivars i Vallsta.

Men det är inte bara på dessa platser som det nu sker omfattande förberedelser. På Hälsinglands museum i Hudiksvall byggs nu en utställning med namnet Ester och riddar Blanck som handlar om det äldsta bonadsmåleriet i Hälsingland samt om olika frågor kopplade till Hälsingegårdarna och de människor som bott och levt i dem. Utställningen invigs söndag 26 maj kl. 13 av riksantikvarie Lars Amréus. Här kommer även tre specialproducerade hälsingegårdsfilmer att visas.

På Länsmuseet Gävleborg växer det nu fram en sommarutställning som fått namnet 7 världsarvsgårdar från insidan – en utställning om hus och människor i Hälsingland. Med utgångspunkt från de sju världsarvsgårdarna studeras teman som fest och bröllop, mat och alkohol, gård och jord, men här beskrivs även gårdsägarnas vardag på gårdarna idag och ett antal frågor ställs som bjuder in till dialog och nya tolkningar. Utställningen öppnar söndag 26 maj kl. 12 och invigs kl. 14 av Ingela Broström, som varit med och producerat utställningen.

Detaljbild från utställningen "7 världsarvsgårdar från insidan".

Som du säkert redan har förstått kommer ingen att kunna vara med på allt som sker denna ovanligt aktivitetsfyllda helg, men förhoppningsvis bör det finnas något som passar de flesta. Missa inte chansen att delta i detta stora hälsingegårdsfirande, för det här är ett tillfälle som knappast återkommer!

Inga kommentarer: