torsdag 28 mars 2013

Kommunens inlägg kring Grand Hotel


Under veckan publicerades ytterligare en debattartikel om nyöppnade Grand Hotel i Gefle Dagblad. Artikeln är ett svar på de artiklar som Camilla Dahl skrev i tidningen för ett antal veckor sedan och som vi också svarade på här i vår blogg.

Det är ordföranden i Byggnads- och Miljönämnden, Jörgen Edsvik som har skrivit veckans artikel. I artikeln förklarar han lite hur kommunen, tillsammans med byggherren har arbetat med hotellet under projekteringsskedet. Edvik menar att de haft en gemensam ambition i att skapa liv och attraktion i byggnaden och att bevara de kulturhistoriska värdena. Precis som jag funderade i mitt förra inlägg kring debatten så har det funnits fler alternativa utformningar av den södra fasaden och efter diskussioner beslutade sig kommunen och byggherren för den utformning som fasaden har idag.

I artikeln ger Edsvik beröm till samtliga inblandade i byggprojektet, där han menar att alla har jobbat med byggnaden och inte emot den. Viktiga frågor har diskuterats och man har enats om en lämplig väg. Han menar att om fler byggherrar skulle ta så stor hänsyn till äldre byggnader som Elite gjort, skulle arbetet med att vårda kommunens kulturmiljöer förenklas.

2 kommentarer:

Sara sa...

Ja säga vad man vill om arkitekturen men Elite har verkligen bevarat men även FRAMHÄVT byggnadens vackra södra sida. Det ser inte konstigt ut och jag är stolt över att vara Gävlebo, för visst är det Gävles vackraste byggnad?

Tack för en bra blogg förresten. :)

Ulrika Olsson sa...

Sara! Vad kul att du känner så! Jag håller med dig också! Gick förbi hotellet igår kväll då det blivit mörkt och lade för första gången märke till hur Elite har arbetat med fasadbelysningen. Det lyfter verkligen fram byggnadens arkitektur, även fast det är mörkt! I Gävle finns många vackra byggnader, Grand är definitivt en av dem!

Och. Tack för komplimangen!