torsdag 12 juli 2012

Kolla in! Gå på upptäcksfärd på gårdsauktion!


Vill du gå på upptäcksfärd och lära känna en gammal gård? Öppna amerikakoffortar och dammiga resväskor, bläddra i gårdens åldersstigna bokband och vykortsalbum, gå upp på loftet i logbyggnaden samt kanske syna stämplarna på matsilvret?

Det kan man väl ändå inte göra? tänker du kanske, och visst, i vanliga fall vore det nog knappast någon gårdsägare som frivilligt skulle släppa in okända besökare om de anade att de skulle bete sig på detta framfusiga sätt.

Auktion i Vi, Hälsingtuna socken, maj 2011.
Men, vid en visning inför en gårdsauktion är det fullt accepterat, ja till och med en förutsättning för att de potentiella köparna ska kunna få tid att studera allt som ska gå under klubban. Är det en riktigt gammal gård kan föremål som har funnits på gården i hundratals år säljas till högstbjudande och att gå på en visning kan då vara att göra en kulturhistorisk resa tillbaka i tiden.   

Auktion i Förnebo i Järvsö socken, juli 2012.
Eftersom föremålen som ska säljas många gånger står uppställda på bord i husen där de har brukats och använts kan en auktionsvisning även bli ett tillfälle att få komma in i bostadsrummen på en gammal gård. Kanske titta på fina kakelugnar, färgstarka korkmattor och välbevarade köksinredningar. Att man dessutom ofta har möjlighet att ropa in någon av de saker som man kanske har fäst sig vid under rundvandringen gör ju inte saken sämre. Samtidigt kan ju en auktion också vara rätt vemodig då föremål som kanske har nyttjats i generationer på gården plötsligt skingras och får nya ägare, men så har det ju gått till i århundraden på auktioner. En gårdauktion blir ju dessutom ofta en tillfällig mötesplats i bygden där folk som knappt ses annars plötsligt får tillfälle att träffas och prata med varandra. 

Underdelen till det gamla målade järvsöskåpet har blivit degraderad till enkel förvaringsmöbel i en snickarbod, men kanske fick skåpet genom sin nya ägare en annan placering efter auktionen?
Ta chansen du också och gå på en kulturhistorisk upptäcksfärd på en gårdsauktion i sommar. Det finns ett flertal auktionsfirmor runt om i länet som återkommande anordnar gårdsauktioner och de annonserar oftast i lokaltidningarna några dagar före. Men se gärna till att hinna med visningen före om du vill hinna granska såväl gården som föremålen som ska säljas lite närmare... 

Inga kommentarer: