onsdag 14 mars 2012

Traditionella metoder för att få balkongen vår och sommarfin!

Schäfervalp i såpskurstagen. Foto: Isabella Mattebo

Som Ni alla märker så börjar vi faktiskt gå mot de skönare årstiderna! Det innebär ju att de som har en uteplats i form av balkong eller tralldäck faktiskt har lite att pyssla med för att göra trallen fin =). Min flickvän och jag passade på att under förra sommaren testa en metod för att få våran balkongtrall fin. Trallen hade väl då legat i ca 10 år utan underhåll. Den var alltså rejält angripen av alger och mögel! Trallen i sig är av tryckimpregnerat virke av dålig kvalitet som finns att köpa på de flesta byggvaruhus.

Så här gick vi till väga:
Först såpskurade vi för att få bort all gammal skit. Jag tror att vi upprepade proceduren två gånger. Linoljesåpa eller tallsåpa funkar bra för såpskurning. Det viktigaste är att såpan är fet! Efter det var trallen som ny och såg fin ut för sommarsäsongen. I och med att virket inte är av bästa kvalitet kom vi dock snart på att vi ville behandla trallen med något! Och då tittade vi förstås på vad som historiskt alltid har funkat att impregnera trä med. Med en byggnadsvårdares ögon pratar vi nu om Roslagsmahogny / båtsmörja!

Roslagsmahogny består av 1/3 tjära,1/3 linolja och 1/3 terpentin och går alldeles utmärkt att blanda till själv! Den finns även att köpa färdigblandad i de flesta byggnadsvårdsbutiker och går då under namnet Roslagsmahogny eller Båtsmörja.

Roslagsmahogny har använts länge i Sverige på trappor, trallar, bryggor, båtar och båthus. Alltså, traditionellt alla ytor som är utsatta för väder och vind! Det som gör att Roslagsmahognyn är så bra är den är tunnflytande och att den tränger in på djupet och ger då en vattenavvisande effekt. Kulören av mahognyn blir vackert mörkbrun!

Under gårdagen fixades balkongen till för utesäsongen - och självklart upprepades behandlingen från förra sommaren.

Har Ni bloggläsare några liknande tips så får Ni gärna lämna de i kommentarsfältet eller maila mig på joel.ringh@xlm.se så kanske vi gör ett blogginlägg om tipset =).

1 kommentar:

Isabella sa...

Tilläggas kan att efter en grundlig behandling med såpa och roslagsmahogny får man åtnjuta en lättstädad och väldoftande trall, som håller sig i det närmaste helt fri från nya angrepp av alger och mögel under kommande år :)