lördag 26 november 2011

Wienerkaféet i Ljusdal återuppstår för en dag!

Wienerkaféet på Norra Järnvägsgatan i Ljusdal.
På söndag, den 27:e november, är det dags för den årliga julskyltningen i Ljusdal och i år har ortens handlare gått in för att göra en gammaldags julskyltning. Papper har klistrats för många skyltfönster och det blir först på söndag eftermiddag som skyltningen visas upp för alla skyltsöndagsflanörer.Naturligtvis blir det även julgransklädning, tomtar och luciakandidater och allt annat om hör till en traditionell skyltsöndag.

Från kafé Municipal vid 2010 års julskyltning.
Ni som har följt med ett tag på vår blogg kanske kommer ihåg att jag ifjol berättade om hur jag var med och byggde upp Ljusdals municipalkontor och kafé Municipal i samband med julskyltningen ifjol. I annat fall kan du läsa mer HÄR. Bakom aktiviteten stod den kommitté som bland annat anordnar den årliga kulturhistoriska festivalen "Det hvar på tiden" i Ljusdal och där jag är med som en av arrangörerna. Även i år blir det ett kaféarrangemang i äldre stil, men nu i en äkta klassisk kafelokal, för denna gång har vi fått möjlighet att hålla till i Wienerkaféet mitt i Ljusdals centrum. Byggnaden ritades av Ljusdals store byggmästare Olof Engberg 1905 åt slaktaren Emil Fagerlund, men redan från början inrymdes även ett kafé i huset. Kaféverksamheten fanns kvar i byggnaden fram till 1960-talet, men de senaste åren har det åter varit kafé i lokalen under två perioder. Vårt kafé kommer dock bara att finnas under skyltsöndagen. Passa på att inhandla kaffe och te med traditionellt fikabröd av Ljusdalsbygdens museums vänner. Det blir ingen exakt kopia av det ursprungliga Wienerkafeet utan mer en äldre kafémiljö där vi hoppas kunna återskapa en rogivande och lugn stämning.

I samband med kafearrangemanget inleder kommittén även försäljningen av årets bildgåta "Det hvar på köpingen" där det gäller att känna igen byggnadsdetaljer i Ljusdals centrum. Bildgåtan pågår till 9:e januari och avslutas med en final därLjusdals främste köpingskännare ska koras. Ifjol blev det Magnus Engberg -byggmästare Olof Engbergs barnbarnsbarn - som erhöll den åtråvärda titeln. Vem blir det i år?

Inga kommentarer: