tisdag 11 oktober 2011

Modernism i Hofors


Foton: Rickard Westling, Byggnadsinspektör, Hofors kommun.

Igår var det en artikel i Arbetarbladet om Hantverkargatan 11 i Hofors som hotas av rivning. Du kan ta det av denna artikel HÄR.

Fastigheten uppfördes under 1950-talets slut och är väldigt typisk för sin tid. Byggnaden har i mångt och mycket originaldetaljerna kvar som t.ex. dörrar, betongglasutsmyckning, fönster, bevarade trapphus, lysarmaturer, m.m. av hög kvalitet. Byggnaden har därför ett arkitekturhistoriskt värde. Det konstnärliga värdet ligger i byggnadens entréplan som kännetecknas av betongglas och entrédörr av hög konstnärlig kvalitet. Fastigheten ifråga har ett för Hofors synligt läge då den ligger vid ett stråk som många passerar. På grund av det har byggnaden ett för Hofors miljöskapande värde. Hofors kommun har heller inte många byggnader kvar med ett modernistiskt formspråk som inte är förvanskade. På grund av byggnadens unicitet är det av vikt att den bevaras.

Länsmuseet anser att byggnaden är väldigt viktig för Hofors och det är av största vikt att den bevaras.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Är det här verkligen modernism? De där dörrarna tex känns väldigt postmodernistiska.

Mvh

/ism-förviring

Joel Ringh sa...

Hej! Dörrarna är original från 1950-talet och i boken Varsamt & sparsamt kan du se liknande dörrar från 1950-talet. Varför upplever Du dörrarna som postmodernistiska? =)/Joel