måndag 4 juli 2011

Byggnadsvård ger sysselsättning i Hälsingland



Sedan några veckor tillbaka är projekt Byggnadsvård & Sysselsättning i full fart. Under ett halvår kommer 13 deltagare att turnera runt i södra Hälsingland och restaurera hembygdsgårdar. Det är tak som ska läggas om, fönster som ska restaureras, fasader som ska målas m.m. Först ut var Lökagården i Alfta, som bilderna visar.

Tidningen Ljusnan har varit på besök och en artikel finns att läsa HÄR.


Om ett par veckor bär det av till Sävstorpet i Acktjära. Sedan står Söderblomsgården i Trönö, Forngården i Arbrå och Västerbyn i Rengsjö på tur. Kom gärna och hälsa på!



Byggnadsvård & Sysselsättning är en sysselsättningsåtgärd i form av en grundkurs i praktisk byggnadsvård. Länsmuseet genomförde projektet i Gästrikland förra året vilket ledde till att fem hembygdsgårdar fick restaurerade hus. Dessutom fick två av deltagarna anställning som Gästrikelärling på Källbergs Bygg! Projektmodellen är utformad av Länsmuseet Gävleborg i samarbete med Gästrike-Hälsinge hembygdsförbund, Arbetsförmedlingen, Byggnads och Sveriges Byggindustrier. Finansieringen kommer från Hus med Historia, Landstinget Gävleborg, Länsstyrelsen Gävleborg (Landsbygdsprogrammet samt Allmänna regionalpolitiska utvecklingsmedel) samt Gästriklandsfonden (enbart 2010).




Inga kommentarer: