tisdag 21 februari 2017

Dags för 2017 års bokrea - vi tipsar!Då har det blivit dags för årets bokrea och traditionsenligt har vi fördjupat oss i bokhandelskedjorna Akademibokhandeln respektive Ugglans färggranna bokreakataloger för att kunna tipsa er om lämpliga böcker inom följande ämnen: Kulturhistoria, byggnadsvård och annat med koppling till äldre hus och boende. Till att börja med måste vi konstatera att årets utbud inte innehåller så många titlar inom just dessa ämnesområden. Flest hittar vi faktiskt inom barnboksgenren så därför börjar vi med dessa:

En riktig klassiker återfinns i år i båda reakatalogerna – Elsa Beskows rimsaga Hattstugan. En annan författare och tecknare med karaktäristisk stil med är Jan Lööf och hos båda kedjorna finns hans nya seriebok När Felix blev stor där läsarna åter får bekanta sig med Lööfs välkända hus och stadsmiljöer. På Akademibokhandelns rea hittar vi även Eva Staafs Tilly som trodde att som handlar om hur olika förhållanden barn kan ha hemma där de bor, men även Stina Wirséns Vems hus? Som är en interaktiv utfällbar bok med tillhörande pappfigurer.


De lite äldre barnen som söker mer spänning kan hos Akademibokhandeln införskaffa Ada Goth och mysteriet på Gasta-Gorma herrgård, ett viktorianskt äventyr på ett engelskt gods. För de som föredrar att skapa sina egna världar och städer i datavärlden erbjuder samma kedja boken Minecraft som ger tips och idéer för alla spelglada. De som istället hellre läser om verkliga miljöer, varav många även är skapade av människan, uppskattar kanske Mickael Hoffmans Världens 100 underverk som finns i både katalogerna eller Ugglans Världens underverk: Hur de skapades och hur du tar dig dit av Jheni Osaman.

Författaren Carla Lind tar med läsaren på en rundtur till 40 spännande hus i den engelska boken The Wright style: The interiors of Frank Lloyd Wright vilken ingår i Akademibokhandelns reautbud. Den som gillar övernaturliga skildringar med koppling till gamla slott och borgar kan nu köpa Mystik på svenska slott: nutida spökupplevelser av Amelie Ehrensvärd Cardell och Susanne Martinelle som ingår i båda katalogernas reautbud. En betydligt bredare skildring är Sveriges historia, ett bokband i åtta delar som spänner över perioden 13 000 f.kr. till 2012 och finns tillgängligt hos båda kedjorna. Detta gör även historikern Dick Harrisons skrift Upplev Sveriges historia: en guide till historiska upplevelser i hela landet.Som vanligt finns det även lokala utbud på bokrean och i vissa fall fler titlar i begränsade upplagor. I vårt län finns Akademibokhandeln i Gävle, och Sandviken medan bokhandelskedjan Ugglan finns representerad i Ljusdal, Hudiksvall, Bollnäs, Söderhamn och Valbo. Lokala bokreor kan även finnas på antikvariat, museibutiker och andra platser där böcker säljs. Lycka till på bokrean!

Inga kommentarer: